Петък, 01 Юли 2022

Вторник, 16 Юни 2020 19:13

Съпругата на Красимир Вълчев прави пиар на кума си като шеф на КЗП

На 9 декември 2016 г., при изричната забрана на премиера Борисов след загубата на президентските избори и преди разпускането на втория му кабинет за сключване на контракти за обществени поръчки, агенцията, основана от съпругата на сегашния министър на образованието Красимир Вълчев – тогава главен секретар на същото министерство, сключва договор за пиар с Комисията за защита на потребителите.

Оставете другото – шеф на институцията е нейният собствен кум Димитър Маргаритов, на когото и тя – от своя страна – също е кума (на снимката).

Договорът е с малко под максимума от 30 000 лв. – летва, над която трябва да бъде обявен конкурс за изпълнител.

„ПР енд Ивент Консултинг“ взема 29 029, 17 – как ли са сметнати точно стотинките, или 34 835 лв. с ДДС. Срокът му е едва 3-месечен.

 ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!

Министершата Лилия Николова – Вълчева е многостранен талант – на 26 г. става член на политически кабинет на вицепремиер при Тройната коалиция, влиза в бордовете на Великотърновската болница и на фирмата за спортни имоти Академика 2000, регистрира заедно с най-добрата си приятелка, кума и съпруга на шефа на Комисията за защита на потребителите консултантската фирма „Бонафиде Адвайзърс“, прави и собствена пиар агенция: ПР енд Ивент Консултинг.

Странно е, че при такава хиперактивност намерихме само две публикации в интернет във връзка с договора с КЗП.  Едната в доста непопулярния по онова време сайт Топновини. При това, понеже публикацията е направена на 7 май, а договорът е до 31.03.2017 г., явно статията попада извън времето му за изпълнение. Интересно дали са върнати парите на комисията, финансирана от нашите данъци?

Голямата разлика е, че на 4 май 2017 г. основателката на пиар агенцията вече е станала министерша. Съпругът й е седнал в креслото на образователен министър, след като е бил дългогодишен главен секретар на МОН от 2009 г., кумът му – вече шеф на КЗП, е бил директор на дирекция Държавна собственост и инвестиционна политика в същото ведомство, а неговата съпруга и кума на министъра и министершата – шеф на политическия кабинет на предхождащия министър Меглена Кунева. Такава една семейственост и буквална фамилиарност.

Сега внимание към статията:  
„Комисията за защита на потребителите търси съкровище в центъра на София” е озаглавен материалът. И има невероятните 197 прочитания за 3-те години оттогава. Срещу 34 835 лева на данъкоплатците!

Има публикация и в сайта Параграф 22, само не е ясно каква пък е многобройната й публика там, като се има предвид, че е бургаска медия. Но пък на сайта има хубава свързана новина с чудесното събитие: „Къдравия и Понката ще признаят за марихуаната, плашат ги задаващите се тежки присъди”. Младежко и потребителско!

Изненадващо, става въпрос за събитие, предвидено за 9 май – в журналистиката на това му се казва „новини от бъдещето” – 10 отбора ученици ще търсят „истинско приключение”, „за да докажат своите знания за Европейския съюз”.
Какво точно това помага за имиджа на Комисията за защита на потребителите, която принципно не търси съкровища, а нарушаване на правата ни от търговците, монополистите, банките и т.н. - не е ясно.

Обаче шоуто се оказва „организирано” и финансирано от .... Центъра за развитие на човешките ресурси, който по случайност е европейската агенция на Министерството на образованието, чийто ръководител е съпругът на Лилия.

В новината за провеждането на удивителното събитие пиарски не е пропуснато, че се прави по Програма Еразъм + на Европейския съюз. Иначе парите не могат да бъдат отчетени.
В едно семейство всичко се смесва – интересите на „неговите си” институции, европейското финансиране и т.н.

Същият Център към МОН е, който връща като „неактуални за младите българи” проекти за изкуствения интелект като опасност и възможност, за медийна грамотност – отличаване на фалшивите новини, от които над 60% са свързани със здравето и много други.
Следващата година, отново европейската Програма Еразъм + финансира друг проект, свързан с двете семейства.

Той е с грандиозно значение за младежките политики и информираността на хората до 29 г. у нас и се нарича „Еколагер – „Нашето наследство – където миналото среща бъдещето”. Още от неграмотното изписване на заглавието става ясно, че нещата са сериозни. Министерство на образованието все пак!

В малкото публикации – отново 2, за уникалната проява се четат неповторими бисери: „изкуството като най-важния ИНСТРУМЕНТ на езиковото многообразие на ЕС”.
Как тази работа става само за 2 дни – от 3 до 5 септември 2018 г. – в смисъл не как се трошат хиляди евро, а как се научава „най-разпространеният в ЕС език – езикът на изкуството”, остава мъгла.

Интересен елемент е, че участниците в проекта са същите като при търсенето на съкровището на КЗП: Европа директно – София, а, разбира се, и министерският кум Димитър Маргаритов.
Какво общо може да има с темата за лагера на изкуството Европейският потребителски център – друго свързващо звено между двата уникално безумни проекта, също не става ясно.

За да коментират двата проекта и очебийния конфликт на интереси, 19 минути се обърна към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и към назначения от него шеф на Центъра за развитие на човешките ресурси – европейската агенция на просветното ведомство, Петьо Кънев.

Попитахме ги също дали пък консултант на втория проект в евроагенцията на МОН не е случайно кумата на министъра и съпруга на шефа на КЗП г-жа Маргаритова?
И още искаме да научим това!

Един работен ден не им стигна да дадат оценка на фактите.

Източник: 19 минути

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 16 Юни 2020 19:13
  Томислав Дончев: В момента няма риск от загуба на европейски средства

  До седмица започват консултациите по Националния план за възстановяване и устойчивост

   

 • Вторник, 16 Юни 2020 19:13
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

 • Вторник, 16 Юни 2020 19:13
  ЕК ще спира парите на корумпирани държави (на живо от ЕП)

  Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, обяви днес пред Европарламента  председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В първата си реч за състоянието на съюза тя остави тази спорна тема за заключителната част, където каза: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро - бел. ред) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни