Неделя, 03 Юли 2022

Неделя, 21 Юни 2020 09:39

Украйна стана център на сурогатната индустрия за бебета “от високо качество”

Снимките със стотици пеленачета, родени от сурогатни майки и блокирани в хотел в Киев по време на карантината, в очакване да дойдат хората, които са ги поръчали, за да им бъдат предадени, предизвикаха остри реакции в страната и извън нея, подчертава френската юристка Клер дьо ла Уг във “Фигаро”, цитирана от "Гласове". Тя е специалист по въпросите на биоетиката и изследовател в Европейския център за право и правосъдие (ECLJ)

 

Украйна, страна-членка на Съвета на Европа, е важен център на международния пазар за репродукция. 

Клиентите намират там донорки на яйцеклетки и сурогатни майки от своя фенотип или, за да го кажем по-просто, бели жени, на много по-ниска цена, отколкото в САЩ. Дори клиниките в Азия идват, за да се снабдят с яйцеклетки от “кавказки тип” в Украйна. 

Теоретично съществува правна рамка - женени безплодни родители, генетична връзка поне с единия от поръчителите, без генетична връзка между сурогатната майка и детето - но някои агенции безскрупулно я прескачат. Сурогатната майка се отказва от правата си в договор, подписан пред нотариус, с поръчителите, които се вписват директно в акта за раждане на детето. Тоест този акт е лъжлив, тъй като посочва като майка друга жена, а не тази, която го е родила, което във Франция се нарича подправяне на документ за дете. 

Шокиращата снимка, публикувана първо от агенция за сурогатно майчинство, за да успокои клиентите си 

и да се опита да извие ръцете на украинското правителство, за да отвори границите, привлече вниманието върху децата, заченати и родени при изпълнението на договор, изтръгнати от своите рождени майки и продадени. Тя показва до каква степен “заместителното майчинство” противоречи на елементарната човещина. Снимката предизвика много реакции в Украйна, както и в чужбина.

Людмила Денисова, комисар по човешките права в украинския парламент, информира пресата, че над сто новородени очакват своите поръчители, блокирани заради затварянето на границите при карантината. Тя изобличи масовата индустрия на сурогатно майчинство, което произвежда бебета като “продукти от високо качество”. Установявайки, че тази ситуация доказва, че държавата не взема адекватни мерки, за да защити правата и достойнството на децата, тя призова парламента да забрани сурогатното майчинство в полза на чужденци, изтъквайки, че децата в Украйна не бива да бъдат 

обект на търговия с хора.  

Монсеньор Святослав Шевчук, архиепископ на Киев и Галиция, глава на Гръко-католическата църква в Украйна, и монс. Миечислав Мокжицки, архиепископ на Лвов и председател на католическата епископска конференция от латинския ритуал, също публикуваха в средата на май общо писмо, в което осъдиха твърдо практиката на сурогатното майчинство: подобна проява на презрение към човешката личност и неговото достойнство е неприемлива. Те призоваха правителството да забрани заместителното майчинство. Двамата добавиха, че фактът, че тази практика е законна, пречи на развитието и дискредитира Украйна в очите на европейското общество. Те призоваха правителството да приеме семейна политика, гарантираща, че украинските майки няма да имат нужда да търгуват с тялото и децата си заради собственото си оцеляване и това на своите семейства. Те заявиха, че заместителното майчинство, дори и привидно с идеална цел, е свойствено лошо, източник на многобройни страдания за всички замесени хора, на първо място за децата и майките, но също така и за посредниците и поръчителите. Когато е комерсиално, то трябва да бъде осъдено още по-строго, защото към него се прибавя фактът на купуване и продаване на функциите на женското тяло и на самата личност на детето.  

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Този дебат за сурогатното майчинство идва на фона на катастрофалното демографско положение в Украйна. Икономическите трудности, политическата нестабилност, бедност и корупция предизвикаха силна емиграция и спад на раждаемостта. Населението намаля с повече от 10 млн. жители за 30 години. 

Украйна вече няма деца, освен за износ… 

Поръчителите и посредниците използват немотията на украинските жени, за да им отнемат дори най-съкровеното и ценното - майчинството.  

Възмущението пред тези деца не остана изолирано само в Украйна. Пресата в много страни съобщи за това и шведският депутат Александер Кристиансон, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, повдигна темата пред Комитета на министрите. В писмен въпрос, внесен на 3 юни, той припомни, че според Европейската конвенция за правния статут на децата, родени извън брак, “майчиното родителство на всяко дете, родено извън брак, се установява със самия факт на раждането”. Въпреки че Украйна е ратифицирала тази Конвенция, нейният семеен кодекс постановява обратното, че родителството на дете, родено от сурогатна майка, се установява пряко с “бъдещите родители”, дори в случаите, когато детето е било заченато с яйцеклетката на трето лице. Следователно жената, която ражда детето, не се посочва като негов родител, което противоречи на Конвенцията.  

Комитетът на министрите, който обединява 47-те посланици в Съвета на Европа, трябва да отговори и да посочи какви действия смята да предприеме спрямо Украйна, за да я накара да спазва своите ангажименти.  

Сурогатното майчинство противоречи на много международни конвенции, ратифицирани от Украйна. 

Освен Конвенцията за правата на детето и нейния допълнителен протокол за продажбата на деца, може да се спомене Конвенцията за премахването на всяка форма на дискриминация спрямо жените, както и конвенциите, забраняващи робството и търговията с хора. Държава, която спазва международните си ангажименти, не би допуснала тази практика на своя територия, нито би я потвърдила съдебно, когато гражданите ѝ прибягват до нея в чужбина.  

Тези деца, блокирани в един хотел в Украйна, ни задължават да погледнем реалността в лицето: сурогатното майчинство означава производство на деца като стоки, за да се задоволи желанието на заможните възрастни. Тя включва експлоатация на бедните жени. Жестока и разрушителна за децата и жените, тази практика трябва да бъде премахната.

източник: "Гласове"; автор: Клер дьо ла Уг, “Фигаро”

снимка: АФП - Медицинска сестра се грижи за бебетата, родени от сурогатни майки, в хотел "Венеция" в Киев

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 21 Юни 2020 09:39
  Легализираха хазартния бизнес в Украйна

  Зали с игрални автомати може да бъдат отворени в хотели с три до пет звезди

 • Неделя, 21 Юни 2020 09:39
  Украйна: България да не се меси във вътрешните ни дела

  Укрaинcкoтo външнo миниcтeрcтвo изрaзи прoтecт във връзкa c приeмaнeтo нa 20 мaй oт Нaрoднoтo cъбрaниe нa Бългaрия нa дeклaрaция зa aдминиcтрaтивнo-тeритoриaлнaтa рeфoрмa в Укрaйнa и зaщитaтa нa прaвaтa и цeлocттa нa бългaрcкaтa oбщнocт.

 • Неделя, 21 Юни 2020 09:39
  Народното събрание с декларация срещу разделянето на българите в Болградския район. Още днес ще бъде изпратена на посланика на Украйна у нас

  Отговор от Украйна: Няма да се разделя Болградския район.

  Мнозинството в Народното събрание се обяви в декларация срещу подготвяно решение на правителството на Украйна, с което се предвижда разделянето на Болградския административен район, населен предимно с етнически българи. Декларацията беше приета с гласовете на 109 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 19.

  Парламентът задължи Министерски съвет да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират целостта на българската общност в Болградския район при предстоящата административна реформа.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни