Четвъртък, 08 Юни 2023

Петък, 02 Октомври 2020 15:08

Съдът върна уволнена след гаф на Столична община директорка на детска градина

Мирела Гошкарян е била директор на ЦДГ 151 в кв. „Оборище“, а поводът за уволнението е, че през септември 2019 г. шкаф паднал върху пръстите на дете

 

Софийския районен съд възстанови на работа уволнената през месец април 2020 година директорка на Детска градина No 151 в столичния квартал Оборище Мирела Гошкарян.

Това се случи с решение от 01.10.2020 година, което подлежи на обжалване в двуседмичен срок, но едва ли резултатът ще е друг при упражняване това право. Още преди да бъде уволнена, адвокатът й Кристиан Гьошев беше подал молба за отмяна на уволнението до Кметът на Столицата Йорданка Фандъкова, тъй като не е спазен двумесечния срок за налагане на наказанието, предвиден в Кодекса на труда. Общината обаче остана безмълвна по повод молбата и подтикна уволнената да търси правата си в Съда.

Мирела Гошкарян е била директор на детската градина цели 17 години, а поводът за уволнението е, че през септември 2019 г. шкаф паднал върху пръстите на дете, пише оtupor.com. Това отприщи проверка от т.нар. “наказателен отряд” на проверяващи от столична – с цел откриване на административни нарушения. След проверката зам.-кметът Тодор Чобанов в нарочен доклад предложил на Фандъкова да уволни Гошкарян, а Кметът обективирала предложението в нарочна заповед. Повече от 2 месеца обаче тази заповед не е била връчена на директорката. Причините затова остават неясни и до днес.

“Гошкарян категорично заяви, че ще се върне на работа. Тя е способен директор, награждавана с приз за Директор на годината. Има малко дете-ученик, за което се грижи и е недопустимо заради група форумни недоволници да остане на улицата. Това няма да се случи”, каза за медиите адв. Кристиан Гьошев от пловдивската адвокатска колегия, известен с процесуалните си защити на уволнени в областта на образованието.

Преди няколко дни нахъсаният пловдивчанин Гьошев спечели делото на друга уволнена директорка от Детска градина “МИР” в Пловдив Светлана Джаникиян, която беше уволнена също след скандал с дете, за което се твърдеше, че било подложено на тормоз от помощник-възпитател.

“Виждаме еднакъв подход при уволненията в образованието. Скандал раздухан в интернет, проверка, констативен протокол, в който са описани несъществени административни пропуски и налагане на най-тежкото наказание – уволнение. Принципът е: Има човек – има проблем – няма човек-няма проблем. Така дисциплинарно-наказващия орган цели да успокои създалото се в обществото напрежение, а пък след 2 години, когато се произнесе последната инстанция и върне уволнения – я камила, я камилар.”, каза още адв. Гьошев.

Тази година той спечели и делото на уволнената през 2017 г. директорка на детската градина в столичния квартал Горна баня Мариана Иванова. Тя беше уволнена с обвинения за надвишен прием на хронично-болни деца, което не се доказа по делото. Няколко месеца след възстановяването й обаче, зам.-кметът Тодор Чобанов предложи на Йорданка Фандъкова да освободи Иванова от работа, тъй като е навършила години за ранно пенсиониране. И това се сбъдна, без директорката да е подала молба. Законността на новото уволнение отново ще се реши в Съда, уточнява оtupor.com.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни