Понеделник, 15 Август 2022

Понеделник, 06 Февруари 2017 12:01

Доктор Пепи вкара България в дупка от 1 милиард лева!

411 млн.лв. са дълговете на българските болници, които уж бяха занулени, както обясняваха и вече бившият премиер и подвелия го Москов

Един милиард лева – повече от увеличението на пенсиите, така че най-ниската да бъде 300 лв., оставя като дупка в здравния бюджет на държавата Петър Москов - ресорният министър в кабинета Борисов 2, личи от сметките в ревизията на служебния му наследник Илко Семерджиев, пише 19 минути.

411 млн.лв. са дълговете на българските болници, които уж бяха занулени, както обясняваха и вече бившият премиер и подвелия го Москов. Интересен пример е Св. Анна, по-известна като Окръжна болница в София, където още с влизането си в МЗ „Пепи” се саморзаправи с човека, който му бе началник в предминистерското му качество на анестезиолог. Там дълговете скачат при управлението на Москов от 4,3 на 14,3 млн.лв. или повече от три пъти! Подобен е случаят с болницата Св.Иван Рилски, която води дълга борба да запази директора на печелившото здравно заведение и то да не бъде вкарвано в „рехформаторското” възраждане на Мед.академия от времето на Живков. Този акт на Москов направи печелишвашата болница губеща и днес тя има 16 млн. лв. дългове. Сметката я плащаме всички от джобовете и данъците си!

Както 19’ предупреди още наесен, увеличеният с 270 млн. бюджет, с който се хвалеше кабинетът ББ2, е въздух – планираният дефицит на Здравната каса е 260 млн. лв.,т.е. минусът е 530 млн. лв.

С ясното съзнание какво правят, министър Москов и замът му Ваньо Шарков – по съвместителство и шеф на борда на НЗОК, управлявана от човека с присъди за измама и изнасилване Глинка Комитов от ГЕРБ, са прехвърлили отложени плащания от края на 2016 г. – 50 млн. за януари и 20 млн. за февруари 2017 г. Така са им „излезли” сметките да покажат „ефективността” на пръстовия отпечатък.

„Това е публична лъжа”, отсече министър Семерджиев и доказа с отчета на НЗОК – всъщност разходите се увеличават. А отпечатъкът нарушава евродиректива, заради което можем да отнесем милиони глоба от Брюксел. За бг пациентите се е появила листа от чакащи – 3500 души, за които не могат да се осигурят легла, поради „реформата” със съкръщаването на места в отделенията, която доведе до унищожаване на цели болници – областните онкодиспансери например, каквито запазиха само най-богатите общини София и Пловдив.

Огромен е и проблемът с дълговете ни към чужди болници, които приближават 150 млн. лв. С тях общата сума, с която здравната система е на минус милиард след разтърсващото 2-годишно управление на Москов стига космическите милиард лева.

 

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни