Неделя, 14 Август 2022

Петък, 17 Февруари 2017 13:16

Ревизия или реваншизъм? Какво откриха министрите в министерствата?

Най-много пробойни при обществените поръчки има в МОДанни за измама и други сериозни нарушения са открити при 9 обществени поръчки на Министерството на отбраната и те са предадени на Военната прокуратура. Това обяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков, който представи резултатите от проверките на министерствата.

При встъпването си в длъжност той възложи тази задача на министрите си със срок от две седмици. Акцентът на проверките бе върху обществените поръчки.

Герджиков напомни, че такава беше заръката и на експремиера Борисов, и настояването на президента Радев при назначаването на служебния кабинет.

За миналата година МО е обявило 113 процедури, от които са били прекратени 31. Нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове са установени при 45 от общо 82 проведени обществени поръчки. Те са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Още във вторник служебният военен министър Стефан Янев даде да се разбере, че при проверката на обществените поръчки във ведомството са открити "недобри практики". Предшественикът му Николай Ненчев обаче изрази съмнения, че проверката е задълбочена и видя политическа атака в направените изводи.

Като изреди девет министерства, при които има административни и технически пропуски без последици, Герджиков посочи, че в немалко от техническите задания на други са включвани условия и изисквания, които дават необосновано предимство на кандидати. Като пример за това той даде процедури на Пътната агенция за поддържане на участъци от магистралите "Хемус" и "Тракия".

Министерството на икономиката пък залагало дискриминационни условия в техническите спецификации, имало и промяна на критериите за подбор след отваряне на офертите.

При липса на конкуренция пък е проведена обществена поръчка за уеб базирана система в Агенцията за малки и средни предприятия.

Заради забавяне в стартирането на процедури за възлагане на обществени поръчки има риск да ни спрат и европари - в МЗХ по Програмата за развитие на селските райони и в МВР.

В здравното министерство забавяне има при процедури за застраховане на санитарни автомобили и за охрана.

Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения, по данни на Министерството на финансите.

Сигналите за нарушенията са изпратени до компетентните институции, а докладът ще бъде публикуван в понеделник в пълния му вид. В него има и препоръки от Главния инспекторат за преодоляване на проблемите.

Служебният премиер заяви, че за 14 дни не може да се направи пространен анализ и той ще продължи, но без това да е акцентът в работата на министрите. Като приоритет Герджиков отново посочи оситуряване на честни и свободни избори и подготовката на председателството на България на ЕС.

Премиерът е поставил и категорично изискване – всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по правилата на закона и проследени от инспекторатите и одитните органи в министерствата.

По темата за рокадите в областните управи Герджиков заяви, че те са направени изцяло в рамките на закона с решение на Министерския съвет. "Не са изпращани писма, адресирани до конкретни личности", уточни той. По думите му кадровата политика по отношение на областните управители е публична, както и решенията по този въпрос.

Според него политическата коректност изисквала губернаторите да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление, а МС да реши кои от тях да останат на постовете си.

Конкретно той посочи, че единствено областният управител на Перник е поискал отпуск по време на провеждане на изборите. Тази причина - включване в партийни листи за вота, обаче бе посочена за освобождаването на 7 губернатори в сряда.

 Източник: dnes.bg

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни