Сряда, 30 Ноември 2022

Неделя, 09 Април 2017 17:49

Утре започва второто дело срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров

По второто дело освен Киров е подведен под отговорност и Д. Л.

Утре започва второто дело срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. По него освен Киров е подведен под отговорност и Д. Л.

Делото е за изразходването на нови пет милиона лева, които според обвинението са били теглени от касата на службата, която вече носи наименованието ДАР, и са били отчитани в счетоводството, като разходи по несъществуващи източници на разузнаването.

Според прокуратурата част от средствата са минавали, като разходи за хора и сътрудници на разузнаването, с които обаче то, реално е било прекратило работа още преди повече от 20 години.

Нека припомним, че друго дело срещу генерал Кирчо Киров бе върнато от ВКС за преразглеждане поради "допуснати грешки".  То е за разгласяването на информация, която представлява държавна тайна. Ако Киров бъде осъден за това, законът предвижда затвор от две до осем години.

Бившият разузнавач номер едно вече бе осъден за това, че от 2007-а до 2011-а година, като ръководител на разузнаването, е присвоил държавни средства в особено големи размери.

Във втория случай, според източници от съда, запознати с обстоятелства по делото, нарушенията обаче били безспорно доказани.

Според източници на NBOX.BG от министерство на регионалното развитие, новият обвиняем по делото с ген. Киров с инициали Д.Л. е бил представител на строителна фирма, която се готвела да участва в доизграждането на магистрала "Тракия".

След нереализиралия се кандидат депутат от последните национални избори Бриго Аспарухов, Кирчо Киров става вторият директор на българското външно разузнаването, който е с обвинителен акт.

Прокуратурата поика да осъди Бриго Аспарухов на 8 години затвор, а Кирчо Киров пък получи 10 години, преди делото да бъде върнато за преразглеждане поради "процесуални нарушения.

И докато преди години по времето на Симеон Сакскобурготски Бриго Аспарухов успя да се спаси по политически причини, заради връзката си с Атанас Тилев, днес ген. Киров не се ползва с политически чадър от никоя партия.

Самият Атанас Тилев пък, също бе оневинен поради настъпила давност по делото. Това стана с помощта на съдия Мирослава Тодорова, която в продължение на години не изготви мотивите по присъдата му, като по този начин делото достигна своя краен срок на давност.

Източник: NBOX.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни