Сряда, 30 Ноември 2022

Понеделник, 10 Април 2017 11:42

Константин Симеонов: Няма съдебна институция, която да разреши екстрадиция на Цветан Василев

Той не вярва някоя съдебна институция при такава ситуация да се произнесе в полза на решението за екстрадиция

Тази седмица Апелативният съд в Белград отмени решението на Висшия съд да бъде разрешена екстрадицията на банкера и бивш мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, като нареди на съда да повтори процедурата по установяване на предпоставките за това искане. Процедурата се разглежда за втори път от второинстанционния съд в страната.

Темата в предаването „Просто Диков“ по "BIT" коментира адвокат Константин Симеонов, адвокат на Василев.

Той не вярва някоя съдебна институция при такава ситуация да се произнесе в полза на решението за екстрадиция, защото по думите му не е ясно какво в крайна сметка е обвинението на прокуратурата.

„Ролята на българската прокуратура в подобен начин на развитие на делото е противоречива, тъй като тя праща непрекъсното различни противоречиви документи в Белград и съдилищата се чудят какво да правят. Ако сега изпрати последното обвинение, което беше повдигнато срещу Василев, тотално ще обърка съда“, твърди той.

Това, което се изпраща в Сърбия, е много сложно да бъде обяснено, добави адвокатът, като изреди някои от фактите.

От самото начало твърдим, че не можем да очакваме от българското правосъдие, и конкретно от Специализирания съд, обективно правораздаване и нормален процес, припомни адв. Симеонов.

Той обясни, че в закона е предвиден срок, в който, ако делото не бъде внесено в съда и ако прокурорът не се произнесе по същество, обвиняемият – в случая 18 човека, може да поиска разглеждане на делото, или в противен случай съдът да го прекрати, като трябва да са минали две години.

По отношение на част от обвиняемите този срок отдавна е изтекъл, а прокуратурата твърди, че в този период от 2014 г. насам делото сума време се е намирало в съда по различни поводи.

Тази година колегата адв. Христо Ботев пусна молба от името на неговата подзащитна за незабавно разглеждане, при което спецсъдът се произнесе, че срокът не е изтекъл и делото се е намирало от 6 март в съда, разказа той.

Ако е било така, ние какво четем, попита реторично защитникът. Ако там се е намирало копие на делото, то тези срокове не би трябвало да се вадят, обясни той.

Специализираният съд излъга брутално, че делото се е намирало в съда, докато ние през това време физически го четяхме, заключи адв. Симеонов.

Той разказа и за повдигнатото наскоро дело за пране на пари срещу съпругата на банкера – Антоанета Василева. Тези материали са отделени от делото за КТБ, като е образувано друго досъдебно производство за покупката на къща в Швейцария. Според него чрез нея се упражнява натиск върху Василев.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни