Неделя, 04 Декември 2022

Вторник, 11 Април 2017 13:05

Регионалният министър сезира прокуратурата заради санирането

Има съмнения за нарушения и затова съм дал сигнал, заяви Попниколов

Сезирах прокуратурата заради програмата за саниране, заяви в предаването „Тази сутрин“ по бТВ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов. По думите му част от нарушенията са прекалено и необосновано високи цени, както и наддоговаряне на средства - договори с неосигурено финансиране. Той уточни, че първоначалните цени на програмата да били 290 лв. без ДДС на квадратен метър, а сега са 140 лв.

„Санирането, което заварих, като цяло е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се коригират цени. Има констатирани нарушения и съм дал сигнал до прокуратурата. Има съмнения за нарушения и затова съм дал сигнал до прокуратурата, за да провери нещата. Цените са прекомерно високи и необосновани“, коментира Попниколов. По думите му има наддоговаряне на средства т.е. договори с неосигурено финансиране. „Първоначалните цени на програмата са били от 290 лв. без ДДС на квадратен метър. Сега са 140 лв.“, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.

Министърът посочи, че отговорност за изчезналите документи на тунел „Железница” на магистрала „Струма” носи председателят на оценителната комисия. Попниколов отрече да е правен опит да се скрие от медиите изчезването на папката, а когато е станало ясно, че я няма, е действано спрямо закона – процедурата е прекратена. 

По думите на министъра сега липсва част от техническата оферта, която е предмет на оценка. Има вариант друг да е искал това, за да компрометира фирмата. Сигналът на АПИ е, че липсват документи на един от участниците, не е посочено от кой, добави Попниколов. Той уточни, че сега предстоят жалби за спиране на процедурата и ще има наново обявена процедура. Според мен това е саботаж срещу работата на Пътната агенция, на МРРБ и на цялото служебно правителство, категоричен е министърът.

Според него прекратяването на процедурата няма да доведе до загуба на европейски средства, но участъкът на Кресненското дефиле е по-голям проблем. Там по думите му нещата са много забавени и се рискуват 2 млрд лв . – стойността на цялата магистрала. Един километър магистрала ако не е завършен се губят парите за всичко построено досега, уточни регионалният министър.

Казусът в дефилето е свързан със специалния статут на района. „Ноември беше направена процедурата за идеен проект, а всеки знае, че там е защитена територия и трябва бързо да се направи ОВОС. Обвинявам всички, които са се занимавали с това през последните десет години. Защо се е чакало толкова, след като се знае, че там е най-тежкият участък на магистралата”, заяви Попниколов.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни