Сряда, 30 Ноември 2022

Петък, 28 Април 2017 12:29

Разследване на БНТ уличи Марешки в печалби от реекспорт на скъпи лекарства

Схемата включвала и мъртви души, които са пациенти "менте“

Малка, иначе невзрачна аптека в Силистра – част от веригата аптеки на Веселин Марешки, заема първо място в България за 2014 година по получени пари от Здравната каса за продадено скъпоструващо лекарство „Humira“ и заема второ място у нас по получени над 5 милиона лева за реинбурсирани лекарства, съобщава Канал 3.

Това бе показано снощи в предаването „Открито“ на Валя Ахчиева. От разследването става ясно още, че Здравната каса е платила около 2 000 000 лева на една аптека от малко смолянско село за продадени скъпоструващи лекарства.

Защо не достигат скъпоструващи лекарства у нас и болните не могат да се доберат до тях?

Защото реекспортът с такива лекарства пълни джоба с огромни пари на определени играчи, между които и Веселин Марешки, попита разследващата журналистка на БНТ.

Според нея всичко в схемата е под една шапка. „Humira“ например е скъпо струващо лекарство за ревматоиден артрит. То струва в България 1600 лева, а в Германия двойно - около 1800 евро.

Схемата включва и мъртви души, които са пациенти „менте“. В аферата са набъркани и болници, между които и ДКЦ-4 във Варна.

Пред камерата на Ахчиева в Народното събрание, Марешки обяви, че ще коментира „само на живо“.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни