Четвъртък, 29 Септември 2022

Понеделник, 29 Май 2017 12:58

„Malta files“: Милионите на Ердоган тръгват от тайна сделка с танкери

Богатството му се оценява на повече от сто милиона евро, но така и не е ясно поради какви причини турският президент се радва на подобен просперитет

Пристанищният квартал "Касъмпаша" в Истанбул, където е роден Реджеп Тайип Ердоган, не се е променил много за последните 63 г. Плътно подредените дървени бараки, балконите с прострени да съхнат дрехи и бездомниците, спящи в кашони, може да бъдат видени и днес. Но именно от "Касъмпаша" Ердоган се изкачи чак до върха на турската държава. Сега нейният президент е по-могъщ и по-богат от всякога, а секретни документи може би съдържат ясни доказателства за неговата продажност, пише германското издание Der Spiegel.

Богатството на Реджеп Тайип Ердоган се оценява на повече от сто милиона евро, но така и не е ясно поради какви причини турският президент се радва на подобен просперитет. Критиците го обвиняват в корупция и непотизъм - може би съвсем не без основание.

Вътрешни документи на "Malta Files", представени пред редакцията на изданието и неговите партньори от Европейската мрежа за разследваща журналистика (EIC), сега дават представа за тайните операции на турското управляващо семейство.

Благодарение на тях може да бъде хвърлена светлина върху тъмна сделка за кораби, от която семейството на Ердоган е забогатяло с внушителната сума от 23 млн. долара.

В основата на сделката е роденият в Азербайджан милиардер Мюбариз Мансимов, който - съгласно медийните доклади - дължи турското си гражданство на Ердоган. През 2008 г. той е прехвърлил танкера "Агдаш" на компанията Bumerz Limited, ръководена от близък кръг роднини на Ердоган - неговия зет Зия Илген, неговия брат Мустафа и най-големия му син - Бурак.

Сделката е извършена от компании, регистрирани в Малта и на известния като данъчен оазис британски остров Ман. През 2011 г. акциите на Bumerz Limited са прехвърлени на Ситки Аян, турски предприемач и приятел на Ердоган още от детските му години.

Нито едно от изброените по-горе лица не е отговорило на молбата на EIC да коментират информацията, отбелязват от редакцията.

Мюбариз Мансимов е „приятел“ и на Доналд Тръмп, дори присъства на церемонията по встъпването му в длъжност. Когато през 2009 г. в Истанбул е официално открита 39-етажната сграда на „Тръмп Тауърс“, Мансимов първи купува осем апартамента, включително пентхаусът“, съобщава изданието Black Sea.

Разследването се базира на 150 000 документа, „изтекли“ от консултантска компания, предоставяща правни, финансови и бизнес услуги,регистрирана в Малта, както и на проверки в публичния регистър на дружествата в Малта. То обхваща над 50 000 компании. В разследването са участвали 49 журналисти от 13 медии в 16 страни.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни