Сряда, 30 Ноември 2022

Понеделник, 03 Юли 2017 18:18

Делото срещу Масларова се връща на прокуратурата

Масларова бе обвинена в длъжностно присвояване на над 11 млн. лв., похарчени за ремонта на социален център в Стара Загора

След 7 години в съдебните зали делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова се връща на прокуратурата. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, съобщи "Правен свят". Масларова бе обвинена в длъжностно присвояване на над 11 млн. лв., похарчени за ремонта на социален център в Стара Загора. Заедно с нея обвиняеми са бившият и заместник Димитър Димитров и още трима души. На първа инстанция Масларова бе оправдана. Апелативните съдии обаче отказват да произнесат присъда и връщат делото на прокуратурата, защото в обвинителния акт имало "алогични и абсурдни" твърдения. В мотивите си съдиите Снежана Душкова, Карамфила Тодорова и Иван Стойчев твърдят, че срещу Масларова са събрани достатъчно годни доказателства и присъдата би била осъдителна, ако не бяха грешките на разследващите.

"Настоящата инстанция намира, че за тези вреди са налице годни и достоверни доказателства и такива реално са причинени. Като цяло обаче, тези твърдения са поставени в дълбоко противоречива система, в която се отричат едни други, до степен да не е ясно какво в крайна сметка твърди прокурорът. Описанието е такова, че твърденията за лица и факти са драстично несъвместими едни с други, взаимно се изключват, както като факти, така и като правна оценка. В много висока степен прокурорът не е изпълнил задължението си да представи на съда ясно, стройно, пълно, логично и състоятелно фактическо и правно изложение", пише в мотивите.

Апелативните съдии критикуват и първата инстанция, че е използвала грешките в обвинителния акт, за да оправдае подсъдимите. "Този извод е дълбоко погрешен, тъй като негодността на едно обвинение не може да има за последица оправдаване на подсъдимите, а има за последица задължение на съдията-докладчик да го констатира и върне делото на прокурора с указания за привеждане на обвинението в съгласие със закона", пише в мотивите. В крайна сметка делото се връща на прокуратурата.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни