Сряда, 30 Ноември 2022

Събота, 15 Юли 2017 11:40

Татяна Дончева: Агенция по приватизация, трудова инспекция и икономическа полиция трябва да разследват сделката на Домусчиеви, а не министрите

"Масовият човек не се интересува от Боршош, НДК или европредседателството“, заяви лидерът на "Движение 21"

"Масовият човек не се интересува от Боршош, НДК или европредседателството. Дори повечето не знаят, че ще председателстваме ЕС, така че тези неща или т.нар. скандали, не ги интересуват. А и няма да изненадаме Европа с това, че не сме готови. Те отдавна са свикнали с нас. Това е като двойкаджията на класа - ако изкара 4, ще си е събитие. Не бих се разтревожила прекомерно, защото има обективни предпоставки да не се справяме, защото от години управлението е в ръцето на невежи хора и това е логично да се случи, каза лидерът на "Движение 21" по "Пик ТВ"

В кастигна за участие в политиката вече няма никакво значение какви са организационните качества, познанията и уменията на хората. И това важи и за изборите, и за назначенията. У нас властта не изисква компетенция.

"Боршош културен човек, който иска да харчи повече пари, защото има виждания за интересни според него неща. Друг е проблемът.

Темата с Боршош и НДК е начинът, по който той харчи пари. Преди години преди да се разболее Вежди Рашидов имаше проверка, която установи, че има нарушения. Тогава Борисов реши да сдобри Рашидов, Бъчварова и този и онзи и в почивните дни взеха НДК от Министерство на културата като принципал и го прехвърлиха при Томислав Дончев по неясни причини. Явно им се е видял най-безконфликтен или нямащ работа. После Борош се разправи с тези, които му мътеха водата и всичко затихна.

Сега явно Лиляна Павлова е видяла за какво става въпрос и понеже тя отговаря и ще бъде обвинена, ако не вземе мерки, веднага съобщи.

Деничка Златева е типичен пример за временен кадър за два-три месеца, който не иска да си създава конфликти и е одобрила отчета. Пука й, че и дреме, казано на жаргон. Каква е нейната подготовка - тя е една партийна функционерка. Нейният чист опит беше в кабинета на Миглена Плугчиева, когато тя беше вицепремиер по евровъпросите в правителството на Тройната коалиция на финала, когато се оказа, че нещата не са добре и може да изгубим еврофондовете. Моите уважения! Очевидно партиите смятат, че експертизата е нещо, от което имат нужда, а назначават функционери.

"Боршош е синдром за нашата национална глупост при уреждане на държавата. Дали му зелника – яде. Ако му бяха дали малък зелник, по-малко щеше да яде", коментира Татяна Дончева пред ПИК TV.

"Въпросът с Бузлуджа е за това, че ние не можем д асе откъснем от нашето отношение към комунистическото или антикомунистическото. това е наш проблем. Но чинията на Бузлуджа е архитектурно интересна. Знам от французи, че има интерес от аркитектите по света към този обект и те не гледат кой е нарисуван, а с очите на архитекта. Като го възстановиш, това не означава, че правиш пропаганда на комунистическата символика, а пазиш историята. Но никоя партия няма ресурс това да го направи, включително БСП, те просто се борят за един остаряващ електорат.

Този обект трябва да бъде възстановен от държавата, защото ще има туристическа и архитектурна стойност, както и културна, защото знам, че там дори се снимат филми", коментира Дончева. Тя заяви, че няма как да коментира острата реакцията на патриотите по темата тъй като не обича екстремисти и хора без експертиза и недоумява какво правят във властта. Юристката бе категорична, че поведението им е странно и неразбираемо.

"Каква е тази атака на Валери Симеонов срещу Домусчиев? Имате приватизация, която беше тотално опорочена. Може би и тази сделка е такава. Но ако има нещо порочно, съберете нещата, атакувайте сделката, но не е нужно вицепремиер да влиза с бизнесмен в словесни престрелки. Има си институция за следприватизационен контрол, финансова инспекция, трудово законодателство. Един вицепремиер какво ще направи?", попита Дончева по казуса БМФ на братя Домусчиеви.

"Ето като не се търси експертиза какво се получава - за всяко нещо се ходи при Бойко Борисов. Ама не може все при първия да се тича. Има си икономическа полиция и се връщам на основното. Институционната култура изисква да се разбере, че държавата е машина с много работни места. Важното е да правиш това, което се изисква на съответното работно място. Ако не могат друго да направят да гледат "Великолепния век" и да видят една държава като Османската империя в средните векове при еднолично определение, как са разпределени задълженията. А тук Борисов като слънце - праща хеликоптери, урежда лицензи, футболни агитки, уражда какво ли не", коментира Дончева.

"Крайно време е правителството да махне всички пиари и повече да се работи. Да се сложи само говорител, който сутрин и вече да ни уведомява какво се работи и никой друг да не говори постоянно, а повече да се работи", заяви още лидерката на "Движение 21".

"Проблемът на българската съдебна система е в прокуратурата и се подписвам като човек, който като прокурор е започнал кариерата си. Не казвам дали моята гледна е незаменима, но не е нужно да ме търсят протестъри, защото има откровен заговор в парламента и всички партии са срещу съдебната реформа. Това е вече много странно и нищо не променят. А тази промяна е позитивна - например избора на ВСС, но е прекалено малко за големия проблем, който съществува", коментира Дончева.

По думите й българският народ не се интересува от проблемите на съдебната реформа, а това е именно най-ключото за всеки масов човек. "Моля ви хора да чуете - държавата започва да се оправя отнякъде и за да тръгне това за нужни интервенции през контролните механизми. Такова нещо е и промяната в съдебната система. Тя не е пиар и замеряне с послания, а конкретна работа и структурни промени. Стигнала съм и хората около мен напред в измислянето на детайлите, които са ключови, но няма кой да се възползва от това", заяви още юристката.

"Българският народ няма извинение да каже индивидуално и колективно за това, че избра Веселин Марешки. Всички знаят биографията му и се оказа, че такъв човек събра 420 хил. гласа в едни мажоритарни избори. Какво да кажем повече? И тук сега говорят за мажоритарност. В България в момента има две партии - децата на комунистическата номенклатура в лицето на БСП, а втората е от децата на хората, обслужвали тази номенклатура - ГЕРБ. Нито ляво има, нито дясно. Какво да се случва и откъде да се случва.

Винаги съм се чудила как десницата няма ясна линия и да каже, че няма да е в ЕНП, защото там са ГЕРБ и те да се разграничат. В тази десница трябва да текат някакви процеси, ако искат да ги има. Но ако тръгнат с Марешки, са луди. Откъде обаче да дойде алтернативата. Гледам кампанията, която тече в медиите за взимане на имотите на няколко партии.

Когато се създаваше СДС едно от първите неща, които международната общност изиска, бе даването на сградата. Защото няма как да си равностоен, ако нямаш физическа възможност за това. Как да се роди алтернатива, ако тя няма обединяване около нещо и материална база, която да помогне. Затова сега смятам, че трябва да се оставят сградите на партиите. Корнелия Нинова организира хората си да тръгват да изземват имуществата на тези партии", разкри Татяна Дончева. Това се случило по времето на служебното правителство, когато областен на Софийска област била червена активистка, вършеща тези неща по поръчка на Нинова, каза юристката.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни