Сряда, 30 Ноември 2022

Сряда, 26 Юли 2017 13:32

Украйна ще съди президента Порошенко за държавна измяна

Заради принадлежащата му Липецка фабрика Roshen в Русия

Районен съд на Киев постанови Службата за безопасност на Украйна (СБУ) да заведе дело срещу президента Петро Порошенко. Това съобщи във Фейсбук бившият зам-ръководител на Генералната прокуратура Ренат Кузмин, предава БГНЕС.

Делото ще бъде заведено с обвинение за държавна измяна. Бившият прокурор твърди, че през периода 2013-2017 г. Порошенко чрез принадлежащата му Липецка фабрика Roshen е финансирал руската армия, с която той по собствените му думи воюва в Донбас като върховен главнокомандващ въоръжените сили на Украйна.

Въпросната фабрика се намира в руския град Липецк. Според Кузмин на времето спецслужбата се бе отказала от разследване срещу Порошенко с довода, че работата на фабриката на Roshen в Русия не е забранена от украинската страна.

Roshen е една от най-големите в света компании за производството на сладкарски изделия. Годишно тя пуска 450 тона продукция. В корпорацията влизат фабрики в Украйна, Литва, Унгария и Русия. Когато през 2014 година издигна кандидатурата си за президент, Порошенко обеща при избирането му да продаде този свой основен актив. Това обаче до момента не се е случило.

С продажбата се занимава инвестиционната компания „Ротшийлд“, която в условията на конфликта в Донбас не може да намери купувач. През април производството на Липецката фабрика бе спряно заради "политико-икономически причини", в предприятието започна съкращение на персонала.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни