Неделя, 04 Декември 2022

Сряда, 26 Юли 2017 14:07

Далавери за милиони ли, сложиха края на живота на професор Веселин Пейчев дългогодишен шеф на Института по Океанология във Варна?

И има ли замесени политици?!

Далавери за милиони ли, сложиха края на живота на професор Веселин Пейчев дългогодишен шеф на Института по Океанология във Варна?!

След като получихме сигнал за нередност в една обществена поръчка обявена от Института по Океанология във Варна, от IBTnews.bg тръгнахме по пътя на парите, за да видим докъде ще ни отведат.

Досега никога не бяхме, се сблъсквали с толкова явна и безскрупулна далавера, която надали ще остане без последствие от Прокуратурата и се надяваме след нашият материал, всеки да си свърши работата и да разплетем този фрапантен случай на злоупотреба с власт и влияние.

Хронологията на събитията:

Института по Океанология обявяват Обществена поръчка за 1 милион лева за ремонта на изследователски кораб “Академик“ на 02.05.2017 година.

Пари които по един или друг начин е издействал покойният вече професор Пейчев от държавата, но за зла участ той е намерен обесен в изоставена сграда на 30.03.2017 година в центъра на Варна след като е изчезнал безследно на 10.03.2017 година след като се е прибирал от работа.

Тук е мястото да отбележим, че два месеца преди това професор Пейчев, е освободен от длъжността шеф на Института и на негово място е назначена на 17.01.2017 година професор доктор Снежана Момчева, която и е забъркана в скандалната обществена поръчка за която бяхме сигнализирани.

След като обявяват поръчката за ремонта на кораба от Института, за нея се явяват трима кандидати и подават три различни оферти, и както по надолу сами ще се убедите, не само че поръчката бива прекратена, забележете:

– Предвид Обстоятелството, липса на кандидати, не са получени оферти или всички са били отхвърлени?

Всичко това се случва на 17.07.2017 година.

Но само четири дни след това, същата госпожа Момчева, пуска обявление за нова обществена поръчка, същата както тази, която е прекратила официално на четири дни преди това, но този път в същият ден отправя и покана за участие само и единствено към “ ТЕРЕМ – КРЗ Флотски Арсенал – Варна“ ЕООД за сумата от 950 000 лева без ДДС.

Поканата е отправена официално и само до тях и това става видно от документи качени в графа Обществени Поръчки 2017 година на Института. Също така въпросната фирма е участвала и с оферта в поръчката от месец май, но според нашите източници офертата им е била най –високата и затова вместо да спечели, най – изгодната или класираната на второ място, от Института решават да прекратят поръчката и да обявят нова, която трябва да приключи на 26.07.2017 година, въпреки закона за обществените поръчки.

В обявяването на първата и втората обществени поръчки, както и в поканата към фирмата има невероятни незаконови стъпки и се надяваме да обърнат внимание, компетентните за това Институции и на случая да се даде гласност, защото това е паралелна Държава в Държавата и явно се погазват закона в полза на частни интереси.

Припомняме на нашите читатели, че този един милион лева, бяха издействани лично от професор Пейчев преди повече от две години, но той така и не се престраши да пусне Обществена поръчка за ремонт на кораба.

Дали пък не му е оказван натиск определена фирма да спечели поръчката, както много пъти е ставало в България. Само ще припомним, че управителя на“ Терем -Флотски арсенал Варна“ ЕООД г-н Георги Стойков беше кандидат на партия Лидер -БНД в едни избори през 2013 година.

Въпросите и отговорите на това наше разследване ще оставим оттук нататък да ги дадат прокуратурата и компетентните разследващи органи, понеже поглеждайки отчетите на института, откриваме и други огромни нередности.

Липса на отчети за годините:

2014 г. 2012г. 2011г. 2010г. 2009г.

има само 2016 г. 2015г. и 2013г

От които става видно че има липса на милиони левове.

Освен това в наличните пари по сметката отново има липси, които не знаем къде са в отчета, но са отразени през 2015г имат по сметка 2 013 988лв, а през 2016 година са 1 688 468 лв. или липсват нови 325 520 лв.

И тук е момента да споменем, че госпожа професор доктор Момчева е зам – директор на този институт от 2008 година. И надали и тя не е знаела какво се случва в Университета.

Имаме също така информация, че този институт участват пък от своя страна в други обществени поръчки, за които се бавят с месеци решенията, за да могат да бъдат спечелени от тях.

Но темата я разследваме в момента.

Всички снимки в статията са свалени от сайта на института по Океанология и са публични.

Също както средствата, които „усвоява“ института по Океанология.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни