Сряда, 30 Ноември 2022

Вторник, 01 Август 2017 19:01

Делян Пеевски и ТИМ във война за апетитните имоти на "Военно издателство"

Новият шеф на издателството от квотата на патриотите, Николай Русатев, тихомълком напусна постта си в петък

Депутатът от ДПС Делян Пеевски и представители от структурите на варненската групировка ТИМ са в тиха война за апетитните имоти на "Военно издателство", научи NBOX.BG от свои източници от ВМРО.

Нека припомним, че Военното издателство води началото си от приказ № 234 от 28 април 1888 г. на военния министър, чрез който се създава редакционен комитет на списание „Военен журнал“.

През 1890 г. то е преименувано на „Военно-издателски фонд“, а през 1912 г. - на „Военно книгоиздателство“.

От 1914 г. отново е „Военно-издателски фонд“, от 1921 г. е „Армейски книгоиздателски фонд“, а през 1951 г. е преименувано на „Държавно военно издателство“.

След промените, през 1991 г. то е прекръстено на Военно издателство „Георги Победоносец“, от 1992 г. е Военноиздателски комплекс „Георги Победоносец“, през 1993 г. се казва Издателство на Министерството на отбраната „Св. Георги Победоносец“, а през 1999 г. е преобразувано в търговско дружество „Военно издателство“ ЕООД, каквото е и до днес.

Сградата на издателството е изградена в началото на 1940-те години, като първоначално е трябвало да бъде банка, като под нея все още има добре изграден трезор.

Впоследствие заради Втората световна война откриването на банката е отложено, а след 1947 година новата власт национализира сградата и я дава на Военното издателство, което превръща неосъществения банков салон в хале за печатница на издателството. Красивата и стилна сграда е изградена по проект на известния архитект Георги Овчаров.

Сградата представлява масивна постройка и заема цялото каре между бул. "Раковски", улица "Иван Вазов", ул. "6-ти септември" и бул. "Гурко".

В центъра между четирите крила на сданието има голям вътрешен двор, който в момента се ползва за паркинг.

Според информацията на NBOX.BG назначеният само преди няколко месеца нов директор на издателството, Николай Русатев, сам е решил да подаде оставка в петък, тъй като е бил поставен в незавидната позиция да лавира между тежките интереси на Делян Пеевски и ТИМ.

При встъпването си в длъжност, като министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма да продаде имота. Твърдение, което до момента той отстоява, но е възможно много скоро да пренебрегне, тъй като натиска върху него ставал трудно търпим, разказват пред медията ни нашите информатори.

"Става дума за сграда в сърцето на София. Тя струва десетки милиони левове. Мислите ли, че няма да се опитат да я заграбят?", пита риторично източника ни.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни