Сряда, 30 Ноември 2022

Понеделник, 07 Август 2017 14:41

Съдът върна обвинението срещу Румяна Ченалова

Според съдиите по време на досъдебното производство е допуснато съществено отстранимо процесуално нарушение

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова, станала известна като една от Двете каки.

Според съдиите по време на досъдебното производство е допуснато съществено отстранимо процесуално нарушение, засягащо правото на защита на обвиняемото лице, съобщиха от пресцентъра на СГС.

Ченалова е привлечена към наказателна отговорност затова, че в качеството си на съдия по висящо търговско дело е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Става дума за нейни действия, свързани с дело от 2013 г. по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД с ответник НЕК. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси.

В разпореждането си сега обаче съдия Даниела Талева, председател на 12 състав и съдия-докладчик по делото, пише, че обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник.

„Да се приеме противното би означавало да се създават двойни стандарти, с което ще бъде нарушен един от основните принципи на наказателния процес за равенство на всички граждани пред закона и еднакво приложение на законите спрямо всички граждани, залегнал в чл.11 от НПК“, заявява още Талева.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в 7-дневен срок от получаването му от страните.

В началото на февруари съдия Вера Чочкова дори прекрати делото срещу Ченалова, след като прие, че изобщо липсват данни за престъпления. Тогава тя се мотивира с това, че прокуратурата не е изложила факти, от които да се направи извод, че става дума за умишлени действия, а не за такива, които попадат в обхвата на функционалния имунитет на съдийката.

След това обаче Апелативният съд отмени това решение.

Името на бившата съдийка от Търговското отделение на СГС Румяна Ченалова стана известно в края на 2014 г., след изявление на тогавашния френски посланик Ксавие Дьо Кабан за "гнилите ябълки" в съдебната система. По-късно стана ясно, че тя част от записите от "Яневагейт".

Самата Владимира Янева - бивша шефка на Ченалова в СГС, получи условна присъда и 1000 лева глоба по делото за незаконно подслушване "Червеи".

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни