Неделя, 04 Декември 2022

Сряда, 30 Август 2017 17:19

66 свидетели и 94 тома доказателства срещу Иво Прокопиев по делото "ЕВН"

Съдията докладчик Костадинка Костадинова има два месеца за насрочване на процеса, тя е съдийката, която осъди Брендо за пране на пари

66 свидетели трябва да се явят в съда по делото срещу Иво Прокопиев за аферата "ЕВН“. На подсъдимата скамейка по същия процес ще седнат още бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков и трима души от финансовия посредник "Булброкърс“.

Доказателствата са събрани в 94 тома, съобщи зам.-председателят на СГС и шеф на наказателното отделение там Даниела Борисова. Тя разпредели публично пред журналисти делото чрез системата за случаен избор, чийто сървър се намира във ВСС. В разпределението бяха включени всичките 32-ма наказателни съдии в СГС. След като съдия Борисова въведе регистрационния номер на делото, вида му, хода на делото – първа инстанция, правната квалификация на престъпленията и системата определи съдия-докладчик по него да бъде Костадинка Костадинова, пише "Монитор".

"Делото е критерийно поради критериите, които са приети от съдиите в наказателното отделение в СГС, утвърдени от председателя на съда вътрешни правила за случайно разпределение на делата. Когато едно дело е с подсъдими над 3 лица, когато свидетелите са над 20 и когато доказателственият материал е събран в повече от 10 тома, то е критерийно, защото е с фактическа и правна сложност. Настоящото дело е критерийно, защото е повдигнато обвинение на 6 лица, има 66 свидетели и 94 тома с доказателства“, обясни съдия Борисова.

Оттук нататък съдията докладчик Костадинка Костадинова има два месеца за насрочване на делото. Ако прецени, че времето няма да й стигне, съдия Костадинова може да поиска от председателя на СГС Калоян Топалов удължаване на срока с още един месец. Обвинителният акт срещу Прокопиев, Трайков, Дянков, управителя на финансовия посредник „Булброкърс“ Радослав Рачев и акционерите в дружеството Петър Василев и Любомир Евстатиев беше внесен от СГП в съда в понеделник и разпределено на следващия ден.

Разследването за сделката с продажбата на дяловете от „ЕВН България“ започна миналата година, а първият бивш министър, привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост, беше Трайчо Трайков. След това бившият финансов министър Симеон Дянков беше обвинен в престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в електроразпределителното дружество. Според прокуратурата Дянков е бил подбуден от Иво Прокопиев и е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1,2 млн. лв.

Изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев беше обвинен още през май 2016 година, а обвинени са още колегите му Любомир Евстатиев и Петър Василев. Става въпрос за сделката през 2011 г., при която на Българската фондова борса бе продаден остатъчният пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена.

Сред най-шумните дела, гледани от съдия Костадинова, е това за пране на пари от наркотрафик срещу сочения за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо. На първа инстанция тя призна Брендо, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и доведения му брат Симо Карайчев за виновни. Банев беше осъден на 7,5 г. затвор.

Мотивите на съдия Костадинова бяха, че при такива престъпления е трудно да се намерят преки доказателства и по делото няма такива, но веригата от косвените била непрекъсната и водела до извод, че подсъдимите са имали връзки и контакти с хора, с които са си предавали пари от търговия с наркотици. След това всички подсъдими бяха оправдани от САС, но ВКС върна делото за ново разглеждане на втората инстанция.

Преди 5 месеца друг състав на САС също осъди Брендо, но намали присъдата му на 6 години затвор, а в момента делото пак е във ВКС.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни