Неделя, 04 Декември 2022

Понеделник, 25 Септември 2017 12:57

Американски компании продавали лекарства на Марешки в нарушение на антикорупционен щатски закон

Разследване на Валя Ахчиева

Четири американски компании – „АББВИ”, „Пфайзер”, „Майлан” и „Мерк, Шарп и Доум – България” са продавали лекарства на фирмата „Фармнет” на фамилията Марешки, в нарушение на федерален закон на САЩ – Законът за чуждестранни корупционни практики.

Това стана ясно от разследване на Валя Ахчиева, излъчено в предаването „Открито” на БНТ, цитирано от в. „Труд“.

Антикорупционният щатски закон се прилага от 1977 г. Според него на американските компании е забранено да предлагат плащане и да обещават плащания на чуждестранни длъжностни лица, на чуждестранни политически партии, както и на партийни функционери, дори на кандидати за политически длъжности. Целта на забраната е да не могат американските компании да упражняват политическо влияние върху някакъв бизнес и да не се насочва в определена посока този бизнес. Също така да не се влияе на държавната и законодателната дейност на чужда държава.

Санкциите, които този федерален закон предвижда за американските компании, които са го погазили, са жестоки – до 1 милион долара глоба за компанията, а за физическите лица, подписали сделките, глобата е до 10 000 долара или до 5 години затвор. Или и двете заедно.

Ахчиева попита в ефир: „Нарушили ли са американските компании въпросния закон, след като са продавали лекарства на фирмата „Фармнет”, свързана с Веселин Марешки – зам.-председател на Народното събрание, а преди да заеме този пост – председател на политическа партия „Воля”, преди това – лидер на една друга партия?”

Освен това Марешки беше и кандидат-президент през 2016 г., а точно за този период Ахчиева показа документи, от които става ясно, че четирите американски компании – производителки на лекарства, са продавали такива на „Фармнет”. Тези лекарства са реимбурсирани от НЗОК и българската държава е договорила много ниски цени за България. Именно отстъпката в цените на тези лекарства е вид плащане към фирма, свързана с политически лидер. Дори в момента той е на много висок държавен пост – зам.-председател на НС.

В антикорупционния закон на САЩ изрично е записано – „да не се влияе на законодателната дейност на чужда държава”. А Марешки като зам.-председател на парламента има пряко влияние върху законодателната дейност. Така получените от американски компании лекарства-производителки, пристигнали в България, с цени за България и реимбурсирани от НЗОК, фирмата „Фармнет” продава на друга свързана с нея фирма – „Трейднет България” – собственост на рускинята Нина Катченко, но с пълномощник – Веска Марешка, майката на Веселин Марешки. След това „Трейднет България” продава същите лекарства на немската фирма „Колфарма”.

В предаването бяха показани фактури от тези сделки, от които ясно се вижда, че лекарството „Хумира” – с производител американската компания „АББВИ” се продава на „Колфарма” над пределните цени за България. И вече в Германия същата „Хумира” се преопакова в завода на „Колфарма” в германския град Мерциг. Ахчиева стигна и до бариерата на този завод в Германия. Стана ясно, че от „Колфарма” най-напред са й обещали да дадат интервю пред камера и да я пуснат в завода, но изведнъж анулирали срещата и интервюто само 5 дни преди уговорения ден и час. Още по-странен e писменият отговор, който е изпратен до Ахчиева. В първото изречение те обясняват, че няма как да проведат разговор с журналистката, защото смятат, че „разследващите й действия и в предишните й предавания били насочени срещу сегашния зам-председател на Народното събрание, който преди да поеме този политически пост, ръководеше като предприемач предприятие за търговия на едро с лекарства. Не можем да позволим да бъдем инструментализирани във вътрешнополитически дебати и спорове.”

С този отговор на „Колфарма” безпрецедентно се свързва фирмата на рускинята Нина Катченко – „Трейднет България” с българския политик Веселин Марешки.

„Аз ги питам за Катченко, те ми отговарят за Веселин Марешки?”, възкликва Валя Ахчиева. „Да не би от „Колфарма” да откриват връзка между политиката у нас и бизнеса с лекарства?”.

В отговор на зададените въпроси „Колфарма” посочва няколко шокиращи числа. Това, че като резултат на паралелен внос немската здравна система е направила икономии за 247 милиона евро в рамките на 2016 г., а ценовата конкуренция, която този внос на лекарства упражнява върху оригиналните лекарствени продукти се оценява на допълнително 3 милиарда евро годишно. Тези пари се спестяват от немската здравна система, именно защото такива търговци като Марешки продават скъпи лекарства с цени за България на немски фирми.

Паралелният износ на лекарства лишава българите от лечение, но доставя на германците всякакви оригинални лекарства на по-ниски цени. Така се правят икономии за немската здравна система.

Не работи ли така фамилията на Марешки за интереса на Германия, погазвайки правата на българските пациенти?

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни