Сряда, 30 Ноември 2022

Сряда, 25 Октомври 2017 10:53

Politico изнася нови данни за сексуално насилие в Европарламента, 30 изнасилвания се крият

Жертви на сексуално насилие заявиха, че нямат доверие на европейските институции.

Докато евродепутатите се готвят да обсъждат сексуалното насилие, политиките и процедурите на самия Европейски парламент при подобни ситуации също бяха разкритикувани, пише Politico, цитиран от "Фокус".

Жертви на сексуално насилие от страна на служители на парламента и депутати заявиха, че им е трудно да изнесат случаите си пред обществеността, както и че нямат доверие на европейските институции.

В понеделник председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че институцията има добре установени процедури за превенция на сексуалното насилие, включително и съвещателна комисия, която „не е получавала никакви формални оплаквания“.

Въпреки това четири жени, които се идентифицираха като парламентарни служителки казаха, че са подавали оплаквания към парламента, включително и за два случая на изнасилване от страна на колеги.

Оплаквания за повече от 30 изнасилвания, посегателства и други сексуални инциденти свързани с Европейския парламент, бяха направени миналата седмица, както от мъже, така и от жени. Нито едно от твърденията не е било проверено. Предполагаемите жертви описаха обстановката в ЕП като „култура на мълчанието“.

Една жена заяви пред Politico, че е подала оплакване пред високопоставени парламентарни служители. Депутатски асистент заяви, че е била изнасилена от представител на парламентарните служители, но нито тя, нито работодателят й знаят към кого да се обърнат.

„Ако има формални процедури, не знам какви са. Чувствам се напълно загубена“, заяви жената.

„Дори след като получих някаква помощ, бях настоятелно помолена да не отивам в полицията“, добави тя. Според нея в Европейския парламент подобни неща се пазят в тайна. Тя заяви, че служители на институцията, както и поне петима евродепутати знаят за случая й, но не са направили нищо. Говорителят на ЕП Марджъри ван ден Броеке заяви, че през изминалите години е имало подобни случаи, но са били взети „подходящите мерки“, включително и уволнения.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни