Сряда, 30 Ноември 2022

Понеделник, 30 Октомври 2017 21:18

В САЩ са повдигнати първите обвинения по "руското разследване"

Бившият ръководител на щаба на Тръмп е изпрал десетки милиони долари от Янукович

Разследването за влиянието на Русия върху изборите в САЩ и евентуален сговор с екипа на президента Доналд Тръмп отправи в понеделник първите обвинения срещу трима американци. Най-високопоставеният сред тях е Пол Манафорт - бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Заедно с бившия му бизнес съдружник Рик Гейтс те са обвинени в 12 престъпления, включително конспирация срещу САЩ, конспирация за пране на пари, че не са регистрирали като "чужди агенти" - представители на интересите на чуждестранни официални или частни институции; за лъжливи и подвеждащи твърдения пред агенцията за чуждите агенти; лъжливи твърдения и недокладвани банкови сметки.

Манафорт и Гейтс са служили като нерегистрирани агенти на украинското правителство и на партиите на украинския президент Виктор Янукович между 2006 г. и 2015 г., печелейки над 74 млн. долара, които крият по сметки предимно в Кипър.

Това е било преди години

"Съжалявам, но това е било преди години, преди Пол Манафорт за стане част от кампанията на Тръмп. И защо крадливата Хилъри и демократите не са във фокуса???? Освен това НЯМА СГОВОР." (с руснаците - бел.ред.), написа в профила си в Twitter президентът Доналд Тръмп. Той обаче не коментира факта, че ръководител на щаба му вероятно е скрил и изпрал милиони долари.

Действително обвиненията срещу Пол Манафорт са свързани с работата му като консултант на проруския режим на Виктор Янукович. Още от 2005 г. той е привлечен в страната от олигарха Ринат Ахметов, след като Оранжевата революция попречи на Янукович да стане президент след белязаните от фалшификации избори от 2004 г. Манафорт му помогна да победи през 2010 г., превърна се в един от най-влиятелните съветници на Янукович и изгради контакти с олигарси и бизнесмени в Украйна и Русия. През август 2016 г. украинското Бюро за борба с корупцията публикува 22 плащания за Манафорт за почти 13 млн. долара за "социологически и други услуги".

За среща Тръмп - Путин

Значително по-сериозни са разкритията около третия обвинен - Джордж Пападопулос, външнополитически съветник в предизборната кампания на Доналд Тръмп. Той е признал вината си при даването на фалшиви твърдения пред агенти на ФБР с официални представители на Москва и усилията си да уреди лична среща между Тръмп и руския президент Владимир Путин.

Според обвинението той умишлено и съзнателно е "прикрил датите, размера и естеството на контактите и отношенията си с определени чуждестранни лица, за които е знаел, че имат тесни връзки с високопоставени руски правителствени представители".

В обвинението срещу Джордж Пападопулос специалният прокурор изрично посочва, че в края на март 2016 г. той е участвал в заседание по въпросите на националната сигурност с присъствието на Доналд Тръмп и други външнополитически съветници на кампанията му. На нея Пападополус се е представил като човек с такива връзки, че може да уреди среща между Тръмп и президента Владимир Путин.

През април той вече е работел активно в тази посока, включително чрез активни разговори по електронна поща и скайп със "свръзка с външното министерство на Русия". Рускиня, която той представя като "племенница на Путин", му написала: "Задействах личните си връзки след нашия разговор и по твое искане. Както споменах, всички сме развълнувани от възможността за добри отношения с господин Тръмп. Руската федерация с удоволствие ще го посрещне, след като официално обяви кандидатурата си за президент на САЩ."

"Около 25 април 2016 г. обвиняемият Пападопулос пише на високопоставен съветник по политическите въпроси в кампанията на Тръмп: "Руското правителство има отворена покана от Тръмп за господин Тръмп да се срещне с него, когато той е готов за това. Предимството да се състои в Лондон е, че тези правителства са склонни за разговарят по-открито, когато това се прави в "неутрални" градове."

Опитите да бъде представено разследването и обвиненията като лична кампания на Робърт Мюлър срещу Белия дом се обезсилват от механизма, който се използва в разследването. Става дума за т.нар. Голямо жури от съдебни заседатели, което вместо обичайните 12 души е съставено от 16 до 23 членове, заседаващи тайно. Прокурорите им представят разкритите факти и те преценяват дали да бъде повдигнато обвинение.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни