Сряда, 31 Май 2023

Неделя, 03 Декември 2017 17:51

Валя Ахчиева продължава с ”бизнес аутопсията” на Марешки

Вижте новото разследване на журналстката

Лекарства, които са разликата между живота и смъртта за много хора, покривани от НЗОК, не стигат до аптеките а се изнасят из Европа, където се продават в пъти по-скъпо. Някой успява да спечели много пари по веригата и Валя Ахчиева е направила разследване, за да го разкрие.

Посочват се за пример инжекциите Хумира, чиято цена в България е 1600 лева, а в Германия 1878 евро. Това е лекарство за болни от ревматоиден артрит. Само през януари 2017 година има над 100 сигнала от пациенти, които не могат да намерят нужните им лекарства по аптеките. Все още никой не е отговорил на хората.

Някой възползва ли се чрез паралелния износ, как и колко печели от това, прави ли нещо в нарушение и как да се гарантират правата на пациентите? Все въпроси без отговор. Ахчиева показа едно решение от 22.12.2016 на КЗК – номер 1132. То е по производство по преписка за извършване на секторен анализ на пазара на дребно с лекарствени продукти, които напълно или часично се покриват от НЗОК. Анализът обхваща периода от 2010 година до 2015 година. Защо никой не взима предвид решението?

Там са написани фирмите, които правят паралелния износ на скъпи лекарства. Тук става интересното! Виждаме фирма „Трейднет България“, която е на името на Веска Марешка, майка на Веселин Марешки. Тя е представител и на фирмата за лекарства на едро „Фармнет“. В директорския съвет влиза съпругата на Марешки.

Става ясно, че Фармнет доставя инжекциите Хумира на аптека „Марешки“ в Силистра. През 2014 година това е аптеката с най-много получени пари от Касата за този медикамент. През 2012 година, Марешка продава Трейднет на Нина Катченко, която се занимава с реекспорта на лекарствата. Катченко от своя страна упълномощава Марешка да я представлява пред нашите институции. Законите не предвиждат упълномощеното лице да носи отговорност за действията на фирмата.

Да не казваме, че двете фирми са със склад на едно и също място. По закон трябва да имат два отделни входа, но от репортажа разбираме, че вторият склад е някъде вътре в сградата.

   „Но така или иначе, ако в сградата има два склада на двете фирми, това означава, че едната е вносител на лекарствата („Фармнет“) и оттук тръгват лекарствата за аптеки „Марешки“, но пак оттук тръгват и лекарствата за Европа през износителя „Трейднет България““, посочва Ахчиева.

Открити са и други неуредици, но е по-важно какви са цифрите! От началото на годината Трейднет България извършва паралелен износ за над 5 милиона лева, само за първото тримесечие – към Румъния за над 3 млн., за над 1 млн. и 200 хил. към Германия, над 82 хиляди за Англия и над 0.5 млн. към Чехия. Закупили са лекарства от Фармнет за около 3 милиона.

Източник: spodeli.eu.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни