Сряда, 31 Май 2023

Петък, 22 Декември 2017 12:42

Докладът на ДАНС за приватизацията: Проблемите са били в закона и в държавата

Служители разкриха кои са 28-те дружества от списъка на прокуратурата.

Ръководството на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обвява през 2011 г. продажбата на "Булгартабак". Шест години по-късно председателят на Надзорния съвет на агенцията Юлия Ненкова (вляво) стана председател на КЗК, а изпълнителният директор Емил Караниколов (в средата) - министър на икономиката. Сделката за "Булгартабак" не е в списъка на Цацаров. 

Анализът показва, че е необходим е допълнителен анализ. Това е основният извод в доклада за всички приватизационни сделки в периода от началота на прехода до 2016 г., изготвен от ДАНС и връчен на премиера в началото на миналия ноември, който "Капитал" получи по реда на Закона за достъп до обществена информация. Бойко Борисов е сложил резолюция върху него "Да се запознае главния прокурор, след допълнителен анализ". В дългия седем страници доклад ДАНС посочва основните проблема при приватизацията. Половината от тях са заложени в закона, а други са в резултат на порочни управленски практики. Основните проблеми според агенцията са: липсата на единен орган, който да подготвя, сключва и контролира сделките, наличие на преференции за РМД (работническо-мениджърско дружество), немотивирано сключване на допълнителни анекси, пропуски и несъответствия в приложените методи за извеждане на крайната пазарна стойност на приватизираните дружества и проблеми в следприватизационния контрол. В документа на ДАНС няма изброени конкретни дружества или нарушения, пише "Капитал". 

От документа става ясно, че общият брой на приватизационните сделки на централно ниво е 6199, а на общинско - 6520. Столичната община и министерствата на външните работи, енергетиката, транспорта, спорта, финансите, културата, здравето, труда и околната среда не са предоставили на ДАНС поисканата информация и документи за сделките, реализирани от тях.

Приватизацията - вечната дъвка
Сюжетът с ревизията на приватизацията беше повдигнат от Бойко Борисов през октомври 2016 г. в контекста на отправените обвинения от Цветан Василев, че премиерът и Делян Пеевски имат участие в собствеността на "Булгартабак Холдинг", приватизиран непрозрачно по времето на първия кабинет на Борисов. Тогава министър-председателят разпореди на ДАНС да ревизира прехода.

Темата беше повдигната една година по-късно от ГЕРБ, които хвърлиха в обществото идеята да бъде премахната давността за престъпления, свързани с приватизация. Идеята, която е юридически неосъществима, тъй като се конфронтира с основни принципи на правото, беше повдигната изцяло с политически мотив и беше насочена към лидера на БСП Корнелия Нинова, която е свързана с приватизацията на компанията "Техноимпекс".

Списъкът на Цацаров
В неделя в ефира на БНР председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че предложението за изменение на Конституцията за отпадане на давността на престъпления, свързани с приватизация, засяга разследването на "26 или 27 приватизационни досиета", които Сотир Цацаров представи в началото на месеца в парламента. Тогава той изброи следните дружества, без да е ясно как са подбрани от над 5000 държавни приватизационни сделки.

Кои са те и какво се случи с тях:

"Бургаско пиво" ЕООД, 1995 г., Купувач е Interbrew. За 67 на сто от капитала на пивоварната белгийската компания плати 5.025 млн. долара, половината от които в български Брейди-облигации. 2002 г. Заводът е затворен и марката се произвежда в Пловдив в другото дружество на белгийската група "Каменица".

"ТЕЦ Русе – Запад", 2006 г. Купувач - "Геррад" АД. Продаден на търг с явно наддаване за 3.6 млн. лв. при начална цена 3.3 млн. лв. Собственици на дружеството купувач са българинът Илия Радков и синът му Валентин. Към момента на сделката малък дял има австриецът Томас Гергели, като през 2016 г. българските партньори излизат от управлението.

"Софарма", 2000 г. - продадени са 67% от акциите на цена от 24 млн. щатски долара на дружеството "Елфарма", в което мажоритарен акционер е софийската фармакомпания "Унифарм", оглавявана по това време от Огнян Донев, един от най-големите сегашни акционери във фармацевтичната група "Софарма" и председател на Съвета на директорите й. "Софарма" и лично аз нямаме никакви притеснения от евентуален преглед на приватизационната сделка. Никой никога не е поставял под съмнение успешното развитие на компанията след приватизацията й. "Софарма" е най-скъпата приватизационна сделка в сектора (другата - трите завода на Балканфарма бяха продадени за по-ниска сума, бел. ред.), през цялото време компанията е била пред погледа на инвеститорите като една от най-големите публични компании, търгувани на борсата в България и Полша, а от 1800 през 2000 г. служителите в групата "Софарма" в момента са над 5000", коментира Огнян Донев пред "Капитал".

"Биовет" ЕАД – Пещера, 2000 г., купувач "Българска фармацевтична компания"/"Хювефарма", контролирано от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Цената за 54% е 10.64 млн. долара

"Кремиковци" АД, 1999 г. Купено от "Дару металс" на Валентин Захариев за 1 долар. После e препродадено на дружество на индийския инвеститор Прамод Митал, дружеството фалира и синдик отдавна е продал активите. Земята беше купена от свързани с ПИБ дружества.

"Винтехпром" ЕАД - Пазарджик, 1997 г. Продадено на РМД "Винпром инвест" за 3.5 млн. долара, разсрочено с ангажимент за 6.7 млн. долара инвестиции. Контролира се от Мирчо Димитров.

"Винзавод" ЕАД, Асеновград, 1997 г. Купено от РМД-то "Вини АС" за 3 млн. лв. разсрочено. Платена е и дружеството работи и в момента. В момента голям дял в дружеството (36%) има Росен Чаталбашев, който има и хотелска инвестиция в Лещен.

"Пулпудева", 1997 г. Купено от "К и К Комерс 96" за 810 хил. лв. Заводът не работи отдавна, като имотът е прехвърлен на друга свързана фирма и предлаган от частен съдебен изпълнител през 2012 г.

"Винко" ЕАД, Силистра, 1997 г. Винарният завод е купен от "Владимир Дистилърс Компани" за 1.22 млн. лв., като част от поетите ангажименти не са изпълнени.

"Мебел К" ЕООД, 1997 г. Еднолично дружество с ограничена отговорност "Керемски" е купило 80% от капитала на кюстендилската фирма "Мебел К" за 350 000 долара. Купувачът трябва да покрие и задължения на дружеството в размер на 22 млн. лв. Фабриката произвежда дограма, мебели и детски играчки. Инвестиционната програма на новия собственик включва инвестиция от 370 000 долара за срок от три години.

"Винпром – Велико Търново" АД, 1997 г. Приватизиран от "Северкооп гъмза холдинг". Преди няколко месеца през пролетта на 2017 г. е придобит от друг бивш приватизационен фонд "Стара планина холд" за 1 млн. евро.

"Бентонит" ЕАД, приватизирано от РМД и "Катекс" през август 1998 г. за 16.7 млн. лв. разсрочено, като е платена изцяло до 2000 г. През 2003 г. предприятието е продадено на гръцката компания S&B Industrial Minerals, а преди две години френската група Imerys придобива собственика.

"Руно Комерс" ЕООД - приватизирано от РМД "Руно комерс 96" при цена от 480 хил. долара разсрочено.

"Бургас филм" ЕООД, 1999 г. 77% купени от "Заводски строежи" - Бургас за 1.6 млн. долара.

"Победа" АД, 1998 г. Придобити 64% от капитала от "Глобал капитал" (консорциум "Победа инвест") за 2.2 млн. долара. Сега дружеството се контролира от Сава Чоролеев, който има и хазартен бизнес.

"София" ЕАД - няма информация за приватизация на такова дружество, възможно е името да е сгрешено, например със "София филмс".

"Бряст" ЕООД, Пловдив, 1999 г. Купено от РМД "Бряст - 98", като цената от 608 хил. долара не е платена изцяло.

"Винпром – Дамяница" ЕАД, 1997 г. 78% купени от РМД за 1.5 млн. долара. Контролира се от Филип Харманджиев, който е бивш съиздател на "Капитал" и "Дневник".

"Велур" АД, 1997 г. Мажоритарният дял е продаден на фондове през масовата приватизация. РМД купува 24% през 1998 г. за 570 хил. лв. Предприятието не работи от години.

"Монтана" ЕАД, 1997 г. Основният пакет е раздържавен по линия на масова приватизация, миноритарен дял от 26.4% е купен от РМД през 1997 г. за 1.68 млн. лв. като цената не е изплатена.

"Руно–Г" ЕООД, Габрово, 1998 г. Купено от РМД, цената за 65% е 2.6 млн. лева.

"Техноимпекс" ЕАД, 1999 г. 67% са купени от РМД за 700 хил. долара. Това е сделката, в която е участвала Корнелия Нинова, сега лидер на БСП.

"Добрич" ЕАД,1998 г. 70% от капитала е купен от РМД за 4.6 млн. лв.

"Сердика-90" АД, Добрич, 1999 г. 57% от капитала е продаден на "Булмийт трейдинг", регистрирано също в Добрич, с управител Иван Иванов. Цената е 1.204 млн. долара.

"Българска роза – Севтополис" – ЕАД, 1997 г. Купувач на 68% е ирландската Erlton Fund ltd, цената е 5.2 млн. долара. В края на 2003 г. като основен акционер с 49.5% дял влиза "Софарма", а през 2014 г. казанлъшкото предприятие се вля в софийското.

"Металснаб холдинг" ЕАД, 1998 г. "Металснаб" е продадена за 12 млн. германски марки на консорциум от работническо-мениджърското дружество, а в капитала с миноритарен дял участва и Kloeckner. Преди 4 години предприятието е препродадено на пловдивската "Хъс".

"Свиневъдство – Пловдив", 1995 г. Продадени 70% на "Пълдин агро" за 600 лв. Обявено е в несъстоятелност през 1997 г. като 20 години по-късно, в средата на 2017 г., е окончателно заличено.

"Бургаски корабостроителници" ЕАД, 2000 г. 80% са продадени на РМД за 1.47 млн. лв. Контролът над дружеството се сменя няколко пъти, като един от собствениците е свързан с Васил Божков. После теренът е препродаден на ПИБ, а дружеството фалира.

По всяка една от сделките материалите са били изпратени от ВКП към компетентната прокуратура. Но проверките на проблемните приватизационни сделки са били прекратени заради изтекла давност, стана ясно на изслушване на главния прокурор пред комисията по правни въпроси на парламента.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни