Четвъртък, 08 Юни 2023

Понеделник, 08 Януари 2018 17:24

Кървавият бул. „България“ – зловещата арена за показни убийства и разчистване на сметки

Столичният бул. „България“ буквално се превърна в зловеща арена за разстрели, показни убийства, разчистване на сметки и преразпределяне на пазари. На едно от най-оживените места в София живота си загубиха хора, свързани с групировки, с пране на пари и с още куп измами.
От 2003 г. има четири емблематични случая, в които по безмилостен начин хора на добре облечени бизнесмени ликвидират конкурентите си. Черната серия започва на 19-и август 2003 г. Тогава Филип Найденов е показно разстрелян, докато пътува по „булеварда на смъртта“, заедно с шофьора си Румен Желязков – Жабока в автомобила си – „Мерцедес” S600. Когато Румен Желязков спира на червен светофар на кръстовището с бул. „Гоце Делчев”, от спрян наблизо автомобил внезапно излизат двама мъже, които откриват стрелба по „Мерцедес”-а му с автомати „Калашников” АК-47. Автомобилът му е уцелен с над 30 куршума, а Фатик загива на място. Желязков успява да запази самообладание и веднага след стрелбата потегля към „Военна болница”, където само констатират смъртта на Найденов и стабилизират състоянието на ранения шофьор. На 15 април 2005 година Румен Желязков (който е единственият, видял убийците на Фатик) е открит прострелян в главата в село Душинки, Брезник, с пистолет „Парабел” в ръката. До него са намерени предсмъртно писмо с дата 19 януари 2005 и вестник от миналия ден. За убийството на Фатик са задържани Асен Петров – Шаки, Костинбродския Йосиф Йосифов – Йоско, Борис Арсов – Арчо Стефан и Даниел Георгиеви и Ивайло Симеонов. По-късно всички са освободени от ареста. Найденов наследява контрабандни канали за трафик на коли и наркотици от баща си – Големия Фатик след смъртта му през 1998 г.
Две години по-късно до кръстовището на бул. „България“ и бул. „Димитър Несторов“ е прострелян банкерът и бивш шеф на ДЗИ Емил Кюлев. Той е бил в джипа си, когато са стреляли по него. Първоначално от МВР съобщиха, че състоянието на Кюлев е тежко, а след това потвърдиха, че банкерът е загинал на място. При стрелбата беше ранен и шофьорът му. Поне десет пъти е стреляно по джипа, в който се е возил Емил Кюлев. След обявяването на новината за стрелбата акциите на ДЗИ Банк, ДЗИ и Ривиера (също собственост на компании на Емил Кюлев) рязко понижиха стойността си при големи изтъргувани обеми, след което търговията с тях бе прекратена. Броени часове преди убийството Европейската комисия обяви мониторинговия си доклад за България, в който бе посочено, че организираната престъпност е сред най-тежките проблеми на България, предизвикващ сериозна загриженост в Брюксел. Кюлев който се занимаваше с банки и с туризъм, имаше славата, че може да „работи“ добре с всички правителства. Преди да бъде убит пък беше обявен за втория най-богат българин след Васил Божков.
След кратко затишие през 2014 г. килърите отново решиха да се върнат на едно от най-оживените места в столицата. Тогава в жилището си до бул. „България“ беше разстрелян 39-годишният варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Манджуков бе известен варненски бизнесмен и собственик на чейнджбюра, верига ресторанти, дискотеки и заведения. Имаше множество досъдебни производства и висящи дела. Държеше две от най-култовите дискотеки в морската столица – „Булгари“ и „Екзит“.
Последният случай е с Петър Христов, който беше разстрелян посред бял ден отново на метри от зловещия булевард. Той е известен с близостта си със заместник-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. За Христов твърдят, че е сред основните спонсори на партията в старопрестолния град, а името му се спрягаше и сред кандидатите за кмет за местните избори през 2009 г. Занимаше се със строителство, управление на чуждестранни инвестиции, а най-популярен бе, че е собственик на млечните продукти „Балкан“. Имал е и връзки с групировката СИК.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 08 Януари 2018 17:24
 • Понеделник, 08 Януари 2018 17:24
  Ген. Кирчо Киров: Петър Христов е дължал пари, убит е заради връзки със сенчестия бизнес

  Разстрелът му по-скоро е знак за преразпределяне на бизнес територии, а не на политическа поръчка. Познавах Христов, не мисля, че е бил руски спецназ. От МВР издъниха бизнесмена, като го осветлиха по делата "Наглите" и "Килърите", категоричен е бившият шеф на разузнаването.

 • Понеделник, 08 Януари 2018 17:24
  Показно разстреляният бизнесмен Петър Христов бил в руския спецназ

  Христов разказвал как е живеел в Москва, участвал в операции на спецназа, после бил охранител на бар

  Показно разстреляният в София бизнесмен Петър Христов е споделял, че "кариерата" му е започнала като част от руския спецназ, където е бил с офицерски чин. Това разказа в предаването "120 минути" по БТВ проф. Михаел Бар-Зоар, журналист, бивш депутат в израелския Кнесет и изследовател на МОСАД.

  Той определи Христов като "много добър приятел" и допълни, че е трябвало да му гостува в началото на тази година. Проф. Бар-Зоар разказа за свой разговор с него, състоял се в Париж в Деня на Холокоста.

  Петър ми разказа за своето минало като офицер в спецназ в Русия. Той започна своята кариера в Москва, в спецназа – това го чух за пръв път от него, разказа професорът.

  Христов му разказал как живеел в Москва, участвал в операции на спецназа, после бил охранител на бар, купил бара: "Той не беше човек, който търси да се хвали, после разбрах, че с други хора не е говорил за това".

  Професорът беше категоричен, че няма никакво обяснение защо Петър Христов е бил убит.

  Това не е единствената му връзка с нашата страна. Роден в България, той е пряк свидетел на спасяването на българските евреи.

  Определя двете години, прекарани в с. Горско Сливово като най-хубавите от живота си: "Бях едно разглезено хлапе от София, докараха ме там при селяните, истинските хора, животните, отнасяха се прекасно".

  Той беше категоричен, че "всички слоеве от българския народ" са застанали зад каузата за спасяване на евреите. Това се е усетило даже в действията на профашисткото мнозинство в парламента: "Те казаха "Ние обичаме Германия, съюзници сме, обаче не пипайте нашите евреи!".

  Именно с издирването и ареста на един от главните виновници за Холокоста – Адолф Айхман, МОСАД след войната прави една от най-успешните си операции. До нея проф. Бар-Зоар поставя и друга – ликвидирането на "Черния септември", групировката, отвлякла и убила израелски атлети по време на олимпиадата в Мюнхен.

  Понеже тези хора трябва да бъдат убити, понеже имате позволение да убивате, хората в МОСАД трябва да са най-моралните хора, категоричен е професорът, който е бил биограф на Давид Бен Гурион и Шимон Перес.

  Признава си, че е бил озадачен от информацията, че ЦРУ е превеждало на йорданския крал Хюсеин по 1 млн. долара всяка година в продължение на 20 г. „В тайния свят винаги има изненади”.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни