Четвъртък, 08 Юни 2023

Неделя, 28 Януари 2018 22:06

Бивши министри, политици, социолози и консултанти източили над 3,8 млн. лв. от КТБ

Журналистката Люба Кулезич показа документ от следствения отдел на СГП, който не е секретен, в предването "Просто Диков" по BiTV. Документът съдържа показанията на Бисер Лазов и Юлия Илиева по делото с източената КТБ. В протокола на Лазов се посочва, че лично е давал пари на лица по нареждане на шефа на фалиралата банка Цветан Василев, а парите са раздавани чрез фирми, свързани с КТБ.

От данните става ясно, че например Кънчо Стойчев и Андрей Райчев на две дати са получили по 500 000 евро в брой без подписване на документи. Пред Сашо Диков обаче Стойчев отрича да е получил сумата, а Райчев е в чужбина и не можел да коментира. По следственото дело Юлия Илиева също потвърждава, че е дала по 500 000 евро на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев в присъствието на адвокат Божидар Миладинов. Те поискали да им се даде касета от банката, за да сложат парите. Прокуратурата би трябвало да провери всички лица и сумите, които са посочени.

Финансистът Стоян Мавродиев също е получил 50 000 евро, а сумата била предназначена за бившия икономически министър в кабинета "Борисов-2" Божидар Лукарски, който също отрича да е взимал пари чрез КТБ. Бисер Лазов осигурил и 500 000 евро за кампанията на друг бивш министър в същото правителство - Меглена Кунева в същия кабинет. Стефан Гамизов пък е имал директни отношения за взимане на пари на ръка. Според данните, които бяха изнесени, той е получил по нареждане на Цветан Василев 200 000 евро на касата на 1-и ноември 2012 година. Следващите суми са давани чрез консултант. Общо парите, които са били платени без документи са 3 850 000 евро. Бившият любимец на Иван Костов и настоящ посланик в Словения Димитър Абаджиев пкъ са давани 9 000 лева на месец. Димитър Абаджиев каза в ефир, че това е бил хонорар за адвокатски услуги. Другите „по 20 000 евро на два пъти на месец“ Абаджиев отрече. Останалите в списъка са Николай Малинов – бивш издател на в. Дума, журналистът Мирослав Иванов, който на няколко пъти е прибрал по 10-15 хил. лв., Димитър Куцаров - кандидат за президент с 2 млн. лв. за кампанията си, Митко Димитров Каратиста - по 10 000 лв. месечно в продължение на 1-2 години, както и Тенчо Попов. Пред Сашо Диков той обяснил, че е имал консултантски договор и по него му е плащано. Сред облагодетелстваните е и Росен Карадимов, който беше съветник на Сергей Станишев – регулярно по 10 000 евро на месец.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни