Вторник, 30 Май 2023

Вторник, 06 Февруари 2018 16:15

Руската мафия източва здравната каса на Германия

Сега бяха осъдени девет души, но това е само върхът на айсберга

Чувайки думата "мафия", човек се сеща най-вече за организирана престъпност и наркотици. Грижите за болни и възрастни хора едва ли биха могли да са част от репертоара на криминалните групировки, си мислят повечето от нас. Един пример от Германия доказва противното: руско-украинска криминална мрежа, действала из цялата страна, е успяла да източи милиони евро от здравните каси - чрез фирми, предлагащи грижи за болни и възрастни хора, съобщи "Дойче веле".

Съдът в Дюселдорф осъди девет души от въпросната мафиотска структура. Най-тежката присъда е седем години затвор. Схемата, ползвана от т.нар. "болногледаческа мафия" е изключително лесна и същевременно ефективна: на здравните каси са били изпращани сметки за скъпо струващи грижи за болни и възрастни хора, които в действителност изобщо никога не са били полагани.

Измамите често са били крайно нагли. Вместо квалифициран персонал, който да полага интензивни грижи за пациентите, при тях понякога била изпращана само ...чистачка. Вместо да получават нови компресионни чорапи, които струват скъпо, на част от оперираните били раздавани дребни суми на ръка. Измамните схеми дълго време функционирали безпроблемно – поради това, че и някои от клиентите на системата се включвали в тях. Пациенти и техни роднини подписвали високите сметки за услугите, които в действителност не са били извършвани, а в замяна получавали част от парите, изплащани от здравните каси. Някои от замесените са получавали суми до 1000 евро, други са били подкупвани с различни дребни медицински услуги – например безплатен педикюр. А онези, които са били готови да прикриват истината, били канени на организирани излети.

Повечето от измамите са били осъществявани в средите на рускоговорящите преселници. Според прокуратурата, фирмите от престъпната мрежа дори са пускали реклами за "услугите“ си във вестници, издавани на руски език. Делото срещу деветимата членове на престъпната банда започна през август 2017. Става дума за осем мъже и една жена на възраст между 34 и 63 години. Обвинителният акт срещу тях обхваща цели 1100 страници. А обвинението гласи: организирани измами и укриване на данъци. Главатарят на бандата получи най-тежката присъда: седем години затвор. Според съда, щетите, причинени от измамите им, възлизат на общо 4,7 милиона евро.

Грешно би било да се смята, че присъдите над разкритата "болногледаческа мафия" ще решат проблемите, свързани с корупцията в здравеопазването. Следователите са взели на прицел общо 230 фирми, като най-много подобни фирми има в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Берлин, Долна Саксония, Бранденбург и Бавария. Според по-ранни преценки на Федералната криминална служба, на социалните каси годишно са били нанасяни щети за поне един милиард евро. И според Клаус Фусек, социален работник и автор на няколко книги, занимаващи се с проблемите на бранша, деветимата подсъдими са само една малка част от цялата престъпна мрежа в този сектор. Той от години се бори за подобрения в този сектор. "Тук не става дума само за няколко черни овце в една иначе добре функционираща система. Всеки в този бранш познава фирми, които вършат нередности", казва Фусек.

Според Клаус Фусек, причината за това се крие в самата система, която е непрозрачна и нерегулирана. "Как може грижите за болни и възрастни хора да бъдат оставени в полето на свободния пазар? Постоянно ни се внушава, че тази система е добра, само че истината е друга: системата отдавна вече е колабирала", смята авторът. Германското правителство предостави повече права на медицинските служби, които контролират дейността на здравно-осигурителните каси, но според Фусек, подобни мерки въобще не засягат сърцевината на проблема. "В този бранш се нуждаем от "въстание на честните хора и фирми". Това трябва да се превърне в национална тема - да има дискусия, подобна на тази около т.нар. дизелгейт, казва авторът. Измамите в този бранш са част от организираната престъпност, смята Фусек. "Това е мафиотско престъпление, също както и кражбите, изнудванията и търговията с наркотици", подчертава той.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни