Четвъртък, 08 Юни 2023

Понеделник, 19 Февруари 2018 13:45

Фирми за касови апарати във война за 60 млн. лв. след решение на НАП

Три от най-големите фирми за касови апарати "Датекс", "ЗИТ" и "Дейзи" буквално си обявиха война, след като от НАП рапоредиха над 400 000 стари машини в търговските обекти да бъдат подменени. Поръчката е на стойност 60 млн. лв. за 6 месеца, а компаниите се състезават до дупка кой ще спечели от апетитната поръчка.

Войната е толкова е жестока, че се изполват всички официални и неофициални, регламентирани и нерегламентирани способи за пазарен дял. Според мнозина фирмите вече са задействали политическите си лобита и се борят на живот и смърт. В страни като Сърбия, Украйна и Молдова "Датекс" държи между 40% и 50% от пазара, а в Румъния достига до 70%. Крайната сметка ще плати бизнесът. 

След промените ще трябва да се изплаща директно информация в НАП за всяка касова бележка. На тях трябва да има код, чрез който ще можем да проверяваме дали касовата бележка е фалшива. Целта на промяната била всяка машина да може да изпраша информацията директно в НАП, а на всяка касова бележка да има код, чрез който в реално време всеки може да провери. Оказва се обаче, че няма нито един касов апарат, който в реално време да изпраща всяка една касова бележка или да печата QR код на съответната бележка. Дори и най-скъпите просто не са програмирани. Очевидно става въпрос отново за поредната обществена поръчка, за която са подготвени само определени фирми, близки до поръчителите на иновацията.

Не става обаче ясно как от НАП ще се преборят с търговците, които не издават касови бележки. Съвестните търговци са категорични, че мерките на агенцията са безсмислени и имат други цели, тъй като новата мярка няма да спре колегите им, които не издават касови бележки, а само ще се приберат пари от тях.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 19 Февруари 2018 13:45
  Бойко Борисов: Непрекъснато работим за това да подкрепим хората и фирмите

  Непрекъснато работим за това да подкрепим хората и фирмите, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов

 • Понеделник, 19 Февруари 2018 13:45
  Институциите нямат представа колко са събраните глоби за ковид-мерките

  Съставени са 22 462 акта, от които 7 201 са за неносене на предпазна маска. От НАП прехвърлят топката към МВР за неяснотата колко от тези глоби са събрани

 • Понеделник, 19 Февруари 2018 13:45
  Собственикът на Хиполенд пред bTV: Близък на Сталийски ми каза, ако продължавате да протестирате ще ви фалираме за 2 минути!

  Те влязоха в магазините на фирмата ден след като изпълнителният директор Мариан Колев се оплака, че полицията едва не е ослепила 17-годишния му син, който бил напръскан от упор газ на протеста на 2 септември.

  Служители на компанията редовно участват в протестите срещу правителството и главния прокурор. От МВР посочиха, че акцията е за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки.

  „Всички тези институции са длъжни да правят проверки. Изненадата е, че едновременно три различни инстанции да дойдат на проверка и случайно да съвпада с някакво изявление, което съм дал във фейсбук страницата на фирмата ни. Някой път случайностите са прекалено случайни“, каза още той. – „Дали сме некоректни или не могат да кажат нашите клиенти, партньори, доставчици. С някои от тях сме от 15 години заедно. Всички ни уважават.

  След съобщението за акцията, тази реакция ме втрещи, благодаря на всички граждани. Това показа имиджа ни в очите на обществото“, добави Колев.

  „Бях изненадан, някъде към 3:30 ме потърси министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Беше доста коректно, спокойно, само, че той ми сподели, че е изненадан и ядосан, от това, което се случва. Поинтересува се за сина ми, за това което се случва. Той беше сърдит, че нещо става без неговото знание. Една такава акция ме тревожи, нещо ако минава през главата на министъра, кой натиска копчето, кой казва да“, каза още той.

  „Не ми харесва изобщо средата, не ми харесва, че децата ни не желаят да остават в България. В училището на сина ми около 100 деца ще завършат тази година, от тях има 1 който е обявил, че ще продължи образованието си в България – сина ми.

  Защо нашите деца не искат да останат тук?“, каза още той. „Не познавам Александър Сталийски, не познавам Пеевски. Фирма на Сталийски ми беше отправила предложение да купи фирмата. Един от близките на Сталийски е казал: Ако продължавате да протестирате, ще ви фалираме за 2 минути“, каза собственикът на „Хиполенд“.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни