Понеделник, 27 Март 2023

Петък, 16 Март 2018 17:19

Съветът на Европа иска до 6 месеца да се обезпечи независимо разследване на Сотир Цацаров

Комитетът на министрите на Съвета на Европа даде шестмесечен срок на България да представи конкретни мерки, гарантиращи, че срещу главния прокурор ще може да се провежда независимо разследване.

"(Българските) власти са подканени да предоставят информация за конкретни реформи, които ще осигурят независимостта, по закон и на практика, на разследванията срещу главния прокурор, и в частност ще гарантират независимостта на органите, отговорни за различните фази на това разследване. (Българските) власти са подканени да осигурят информация за прогреса по тези въпроси преди 1 октомври 2018 година", се казва в решението на организацията, съобщава mediapool.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа извършва постоянен мониторинг по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Най-проблемното дело е "Колеви срещу България".

Първоначалната жалба до съда в Страсбург е изпратена през декември 2001 г. от бившия заместник-главен прокурор Николай Колев. Жалбата съдържа твърдения за целенасочения тормоз върху него, организиран от бившия главен прокурор Никола Филчев, включително и с образуване на серия от наказателни дела срещу него и близките му с фабрикувани обвинения и подхвърлени улики от високопоставени прокурори и полицаи, незаконно задържане въпреки имунитета му и други.

През декември 2002 година Николай Колев е застрелян. Неговата вдовица Нанка Колева и дъщеря му Кристина заявяват, че поддържат жалбата в Страсбург. В нея те добавят нови твърдения – че в България разследването на убийството се извършва от хора, които са зависими и манипулирани от Филчев, че то съзнателно е саботирано с цел да се сложи чадър над извършителите. Според тях поръчители на убийството са главният прокурор Никола Филчев, съвместно с тогавашния шеф на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Филко Славов и Алексей Петров.

Веднага след убийството бившият депутат Едвин Сугарев предоставя на разследващите детайлна информация, включваща дати и имена, която има пряко отношение за идентифициране на виновните за убийството. Няколко свидетели дават показания, че Колев е споделял с тях, че Филчев го е заплашвал и се страхува, че съвместно с Алексей Петров готвят покушение над него. Сред тях е и варненският апелативен прокурор Васил Миков, самият той преди това станал жертва на мащабна целенасочена кампания срещу него, проведена от самия Николай Колев.

През ноември 2009 г. съдът в Страсбург осъжда България, а в решението си посочва, че в страната не съществуват достатъчно гаранции за провеждане на независимо разследване на престъпления, ако възможни заподозрени са главният прокурор или други високопоставени служители, близки до него. Заради липсата на предприети мерки по този въпрос, България е поставена под наблюдение.

След като България бе осъдена от ЕСЧП, тогавашният обвинител №1 Борис Велчев се обяви за промяна в конституцията, която да премахне съществуващата недосегаемост на главния прокурор. Това обаче и до днес не се е случило. Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е против такива промени, а мнението му се споделя единодушно от ГЕРБ, БСП, ДПС и националистите в парламента.

В новата си позиция по този случая "Колеви" Съветът на Европа подновява поканата си към българските власти да уточнят дали все още е възможно изслушване на Никола Филчев.

"(Комитетът на министрите на Съвета на Европа) повтаря своята подкана към властите да уточнят дали все още е възможно изслушване на бившия главен прокурор Никола Филчев в контекста на ново разследване на случая "Колеви", се казва в позицията на Комитета на министрите.

България е приканена да обясни какви мерки смята да предприеме по констатираните структурни проблеми в своята съдебна система, които водят до неефективни разследвания. Комитетът на министрите иска и анализ на резултатите от проведените реформи през 2017 година.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 16 Март 2018 17:19
  Гледайки Гешев, ще искаме пак Цацаров

  Сам Борисов определи преди време единия като умен, а другия като оперативен, каквото и да означава това

 • Петък, 16 Март 2018 17:19
  Сотир Цацаров посреща рожден ден на работа

  На работа ще посрещне рожден ден №54 председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. Там бившият главен прокурор ще почерпи колегите си.

 • Петък, 16 Март 2018 17:19
  “Правен свят”: Доведеният син на Лозан Панов стои зад статия в “Шпигел”

  Доведеният син на Елисавета Панова – съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, стои зад клеветническа статия в соросоидното немско издание „Шпигел“. Припомняме, че в нея е набеден бившият главен прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов, че нарушили закона в услуга на турския президент Реджеп Ердоган.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни