Понеделник, 27 Март 2023

Събота, 24 Март 2018 08:25

Името на Ангелкова изплува в скандалните сделки между Божидар Димитров и дъщеря му

Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров е подписал договори с фирма на дъщеря си и племенниците си, която е получила близо 35 000 лева. Това установи Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която уличава Димитров в конфликт на интереси. BIG5 припомня от къде идва част от сумата в размер на 20 000 лв. В схемата изплува името на министъра на туризма Николина Ангелкова. 

През 2016 г. директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров издава нова брошура - пътеводител със заглавие "Столиците и градовете на българските патриарси". Тя е поръчана и платена от Министерството на туризма, което в кабинета "Борисов" 2 отново се управлява от Николина Ангелкова. 

Тиражът е 2000 бройки. Изданието е на български и на английски. Издаването на брошурите струва 19 800 лв. без ДДС. В сумата са включени всички разходи на изпълнителя по "ангажирането на автора", потвърдиха още тогава от министерството. Божидар Димитров пък допълни, че е писал брошутите безплатно и самият той не е взел пари. 

"Столиците и градовете на българските патриарси" е пътеводител, в който са включени 8 маршрута, определени от Божидар Димитров и министър Николина Ангелкова. Те са край Велико Търново, Плиска, Преслав, Варна, Провадия, Силистра и Русе. Брошурата е поръчана с "малка обществена поръчка с директно възлагане". Изпълнител е "Акшаена 2007" ООД - София", която държат дъщерята на Димитров Мария, както и неговите племенници Атанас Атанасов и Тодор Димитров. Фирмата изпълнител е избрала автора "заради високата му професионална квалификация", а министерството "е одобрило този избор".

Управителят на "Акшаена 2007" Анастас Атанасов каза още, че работи с Министерството на туризма от десетина години. Той допълни, че издава книги на Божидар Димитров от около 12 години, но не можа да си спомни какъв е техният брой, нито колко от тях са били поръчани и платени от министерства или общини. Издателство "Акшаена 2007" е отпечатало пътеводители с текстове на Димитров за Поморие, Созопол, Несебър, Свиленград и други.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни