Събота, 25 Март 2023

Понеделник, 26 Март 2018 12:24

Англекова в страната на чудесата: Вижте как „сметна“ над милион гръцки туристи в България

„Колкото българи посещават Гърция, толкова гърци посещават България. За цялата година 1 150 000 гръцки туристи са посетили България, а 1 200 000 българи са посетили Гърция. Винаги водим диалога Гърция - България и какво избират българите“. Това заяви съвсем сериозно министърът на туризма Николина Ангелкова. Любителката на Оскарите обаче удобно цитира цифри, в които влизат всички гръцки граждани, които по различни причини са преминавали границата ни, но това не ги прави туристи.

Данните на Националния статистически институт показват обаче съвсем други числа, които се разминават драстично с тези, които министър Ангелкова изнася по телевизиите. В таблиците „Посещения на чужденци в България по цел на пътуването и страни през август 2017 година“ има графа „почивка и екскурзия“. През цялата 2017 г. средно броят на гърците, които са идвали в страната ни, за да си почиват в курорти е 25 000 души. Т.е., в страната ни е имало 300 000 гръцки туристи през цялата година, а не милион и сто хиляди.

В данните на НСИ са включени още посетители, които са минавали транзитно през страната ни, пътували са служебно или по други причини като образование или посещение при лекар. С техния брой цифрата на Ангелкова се покрива, но не и понятието ѝ за туризъм. Българската кралица на тазгодишните Оскари убеждаваше Антон Хекимян, че гърците много харесвали родните курорти и част от тях ги предпочитали пред своите. Според нея всичко било въпрос на вкус. Изниква въпросът, например, ако грък отиде при свои приятели за една вечер в Южна България, означава ли, че той автоматично влиза в списъка на Ангелкова за туристи? Данните, които използват НСИ и външното ни министерство са на МВР на база хора, които преминават границата ни. По този начин се получава, че за туристи може да преброим и трафикантите. Шефката на туризма отдавна е започнала подобна стратегия, с която едновременно топли поста си, гали ухото на прекия си началник Бойко Борисов, който обича да чува думата „растеж“, и повдига българското самочувствие на свръх напреднала туристическа дестинация. Последната изцепка на Ангелкова пък е приоритетът, който си е поставила – да кани холивудски звезди да почиват по родните курорти. Очевидно облъчена от блясъка на Оскарите, министърката е заживяла във въображаем свят, в който всичко е цветя и рози. Ако правителството изкара до лятото, очакваме новите подвизи на министър Ангелкова по Българското Черноморие и новия "растеж" на гръцките туристи. До края на мандата, нищо чудно да се окаже, че около 90% от южните ни съседи ваканцуват по родните курорти...  

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни