Понеделник, 27 Март 2023

Сряда, 28 Март 2018 16:54

Мистериозна смърт и €1 млрд. бизнес в БГ търговията с оръжия

Американски оръжеен експерт, обучавал сирийски бунтовници, загива при загадъчен инцидент в България, а обстоятелствата продължават да бъдат неизяснени. По официални данни на 2015 г. Франсис Норуило, 41, загива след избухване на граната при проби на запаси от 30-годишни боеприпаси на полигона на държавния ВМЗ – Сопот край село Анево. Изпитанието е на оръжие за Сирия, а областният управител представя убития и двамата ранени американци като „делегация”.

Тримата са служители на работеща по договор с Пентагона фирма за снабдяване с бг оръжие на „умерената опозиция” в арабската република. Според вдовицата Зиеча Норуило, която е главен герой на разследването на сайта balkaninsight.com досега никой не е поел отговорност за инцидента. Статията е наречена гръмовно – Смърт в България: вдовицата на контрактор на Пентагона се бие за истината. Тя има съмнения, че съпругът й наистина е загинал и дали, ако е станало, се е случило точно по този начин. Вдовицата получава тялото му в запечатан ковчег и не успява да го види.

Според директора на погребалната агенция, с когото говори, тялото в ковчега е било обработено "по-лошо от диво животно", то изглеждало така, сякаш е било временно захвърлено и изоставено. Това поражда съмнения у вдовицата, която не вярва ветеран от армията да бъде третиран по този начин.

Норуило по данни на съругата му бил в България с мисия на Пентагона в качеството си на оръжеен експерт. Като частен изпълнител на фирма Skybridge Tactical, той подготвяла учебна програма на сирийските бунтовници за използването на оръжие от съветски образец. Програмата е била предвидена за тренировъчен лагер в Йордания. Той обаче не стига до Близкия изток. Франсис получава тежко раняване от дефектен боеприпас в България. Сега вдовицата съди главния изпълнител на поръчката Purple Shovel и Regulus Global - фирмата, отговорна за организирането на обучението.
Според вътрешна информация, до която сайтът се е добрал, от фирмите са знаели, че фаталната граната е била част от партида, която преди това била отхвърлена от Пентагона като опасна. Нито фирмите, нито правителството на САЩ не са поели отговорност за произшествието, почти три години по-късно. Българската страна също мълчи за инцидента.
Purple Shovel, която тогава работи договор за 28 млн. долара с Пентагона, настоява, че инцидентът се е случил по време на "развлекателни изстрели", а не на официалното обучение.

Програмата за обучение на Пентагона за няколко милиарда долара в Сирия разчита на изпълнители и подизпълнители, някои със съмнително минало.
Епизодът явно не е маловажен. Защо ли? След инцидента в България цялата американска кампания Syria Train and Equip временно затихна. Макар след това износът на оръжия и боеприпаси за Сирия, както и обучението на терористите да продължиха. И става дума за над 1 милиард евро, изнесени по секретната програма за снабдяване и обучение на хиляди джихадисти. Сайтът подчертава освен това, че Пентагонът наема доставчици и поддоставчици с твърде различен профил: от военни гиганти до фирми, свързани с организираната престъпност, за да снабдява „демократичната” армия в Сирия. Въпреки че отлично знае – оръжието попада в ръцете на ИДИЛ, Ан Нусра и другите ислямистки групировки.

Тъй като Франсис Норуило е обучавал бунтовниците да боравят с оръжия от съветски тип, мястото на инцидента не се оказва случайно, смята вдовицата. Страната ни изнася именно такъв тип оръжия за „умерената” опозиция в Сирия. Освен оръжие, български амуниции също са сред трите най-често употребявани от ислямистите боеприпаси, създадени в Европа. По-рано от ПАСЕ вече предложи страната ни да бъде разследвана за износа. Заради това мълчанието на българските власти за Норуило е закономерно.

България е и част от Черноморския канал за снябдяване на джихадистите от страна на ЦРУ и Министерството на отбраната на Саудитска Арабия, които организираха такава логистика. Редица международни медии и организации вече акцентираха на българските доставки.

Поръчителят на тази схема е Пентагонът, който наема доставчици и поддоставчици, от военни гиганти до фирми, свързани с организираната престъпност, за да снабдява „демократичната” опозиция в Сирия. Оръжието всъщност попада в ръцете на ИДИЛ, Ан Нусра и другите ислямистки групировки, както се доказа и по складовете им, останали, след като избягаха от Алепо.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни