Събота, 01 Април 2023

Четвъртък, 29 Март 2018 10:38

Вижте как в Пирогов се източва НЗОК с фиктивни манипулации, подписани от проф. Асен Балтов (Снимки)

Лекари в "Пирогов" са си измисляли ненужни манипулации, за да лекуват пациентите. С тях обаче са източени куп пари от Националната здравноосигурителна каса. Документите са били подписвани лично от директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

В редакцията на BIG5 пристигна писмо, с което се изразяват определени съмнения относно обективността на проверката, извършвана от Министерство на здравеопазването в Пирогов. В него се обръща внимание на неглижирането на алгоритъма на лечение на определени заболявания или травми, които не се нуждаят от хоспитализация и определени оперативни намеси.

След съответните консултации с ортопед – травматолог може да се направи извод, че има случаи, при които се изготвят документи, удостоверяващи ненужно лечение, което ощетява НЗОК с излишни разходи. Заради опазване на личните данни на пациентите, редакцията ни няма да публикува конкретните имена, а само номерата, с които са регистрирани в Пирогов.

Един от случаите е с пациент с история на заболяването ИЗ № 29947 / 05.09.2017 с диагноза „навяхване на дясната колянна става и увреда на минискус“. Приет е за ядрено магнитен резонанс /ЯМР/ и е отчетена документално манипулация „закрито наместване на дислокация на коляно“. По документи операцията е изрядна. Професионалното мнение на специалисти обаче е, че при навяхване на колянна става такова наместване е безсмислено, тъй като при навяхването няма разместване на костни структури, които образуват ставата. В случая няма какво да се намества, тъй като от рентгенографиите не е установена дислокация и не е описана във входната и окончателна диагноза. ЯМР изследване може да бъде извършено и в извънболнична помощ при цена около 180 лв. В този случай НЗОК, според консултантите е ощетена с 981 лв по клинична пътека 219.

Друг пациент на 42 години, с история на заболяването №22438 / 03-07.2917 е приет на в клиника по детска ортопедия и травматология. Диагностициран е с луксация на капачката на коляното. Направено е ЯМР изследване и по документи операция закрита репозиция. От направените рентгенови снимки, намиращи се във филмотеката на УМБАСМ „ Н.И.ПИРОГОВ“, не личи необходимост от такава операция, пред вид липсата на Re данни за дислокация.
Възникват въпросите, дали е допустимо пациент на тази възраст - 42 години да лежи в детско отделение, не е ли приет само за ЯМР изследване без да се прави нищо като лечебна програма и отчетена ли е клинична пътека 219, при която касата отново е ощетена със сумата от 981 лв?

В следващия случай става въпрос за мъж с диагноза изкълчване на капачката на коляното. Направен е ЯМР без никакви предшестващи рентгенологични данни, доказващи както изкълчването, така и наместването /спонтанно или манипулативно/. Излиза обаче, че приемът е фиктивен с цел осъществяване на ЯМР изследване, което може да бъде направено без хоспитализация и е в пъти по-евтино за НЗОК.

Пациент с история на заболяването №32005 / 21.09.2017 пък е приет с диагноза „дисторзио /навяхване/ на колянна става и съмнение за увреда на вътрешен минискус“. Документално е отчетено,че е извършена операция, която се изразява в закрито наместване на колянната става. Според консултанти, при навяхването в този случай няма разместване на костни структури, при които да е необходима подобна манипулация. Не е направена постоперативна рентгенова снимкакоято е задължителна. В случая, от епикризата може и да се предположи, че пациентът е приет с цел усвояване на клинична пътека 219 на стойност 981 лв от НЗОК.

В същото време става ясно, че от 01.09.2017 г. важи заповед РД –26–1502 / 29-08.2017, съгласно която всички образни изследвания, включени в алгоритъма на клиничните пътеки за провеждане на магнитно-резонансна томография се извършват след писмено разрешение от директора на УМБАЛСМ „Н.И.ПИРОГОВ“ професор Асен Балтов. Или най-просто казано – шефът на болницата лично е подписвал манипулациите, които ощетяват здравната каса. Остава въпросът дали знае какво се прави зад гърба на проф. Балтов и наясно ли е какви документи подписва.

Вижте заповедите, които е подписвал шефът на Пирогов проф. Асен Балтов:

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни